Senatorii au votat marti abrogarea articolului 276 din Codul penal ce face referire la "presiunile asupra justitiei". Articolul 276 din noul Cod penal, intitulat "Presiuni asupra justitiei", prevedea ca "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legata de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Senatul este prima camera sesizata in acest caz, iar initiativa legislativa merge acum la Camera Deputatilor.

Propunerea legislativa a avut ca initiatori cativa parlamentari, majoritatea liberali, printre care Crin Antonescu, Victor Ciorbea, Sebastian Grapa, Marius Obreja, Sorin Rosca Stanescu, Stefan Tomoioaga, Mihaita Calimente, Relu Fenechiu, Alina Gorghiu, Petre Roman, Nini Sapunaru si Radu Stroe.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, ca la nivelul Parlamentului va fi promovata urgent initiativa legislativa care va modifica Codul penal in ceea ce priveste libertatea de exprimare fata de actele justitiei si care ar ingradi libertatea presei.

"Al doilea subiect (al discutiilor din USL, n.red.), care este urgent si care va fi abordat maine si care sper sa fie rezolvat cat mai repede este articolul 276 din Codul penal (...) Vom interveni in Parlament, unde vom sustine un proiect de lege care exista deja semnat de mai multi parlamentari privitor la art. 276 care in opinia noastra aduce o inacceptabila a ingradire a libertatii presei inainte de toate si pe care dorim sa-l remediem in spiritul cel democratic", a sustinut Antonescu.