Contributia parteneriatului strategic romano-american la consolidarea statului de drept in Romania a fost discutata de conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti. Potrivit unui comunicat al CSM citat de Agerpres, presedintele si vicepresedintele CSM, Adrian Bordea si Gheorghe Muscalu, au avut luni o intalnire cu delegatia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, condusa de Debra Hevia, consilier pentru afaceri politice.

Cu aceasta ocazie, au fost prezentate obiectivele prioritare ale conducerii CSM in acest an, precum intarirea rolului Consiliului de garant al independentei justitiei, implementarea noilor coduri, integritatea judiciara, reorganizarea instantelor si parchetelor.

"A fost evidentiata excelenta cooperare judiciara in domeniul aplicarii legii intre Romania si SUA, indeosebi impotriva criminalitatii organizate si a terorismului, precum si contributia parteneriatului strategic romano-american la consolidarea statului de drept in Romania", precizeaza CSM.

Initial, sefii CSM aveau programata pentru 27 ianuarie intalnirea cu reprezentantii Ambasadei SUA, insa a fost amanata la propunerea oficialilor americani. "Amanarea a fost motivata de inchiderea ambasadei pe parcursul acestei zile, ca urmare a conditiilor meteorologice nefavorabile", se arata intr-un comunicat al CSM transmis la acea data.

Pe 9 ianuarie, sefii CSM au mai avut o intalnire cu reprezentantii Ambasadei SUA.

De la preluarea conducerii CSM, presedintele si vicepresedintele au avut intrevederi cu mai multi ambasadori in Romania, cel al Italiei, Diego Brasioli, al Republicii Franceze, Philippe Gustin, al Marii Britanii, Martin Harris, si al Olandei, Matthijs van Bonzel.

Temele discutate de sefii Consiliului cu oficialii europeni au vizat, printre altele, reforma Justitiei, prioritatile noii conduceri, masurile luate pentru implementarea noilor Coduri penal si de procedura penala, lupta impotriva coruptiei, raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare si instrumentele de aparare a independentei Justitiei in Romania.