Revizuirea Constitutiei si pregatirea sistemului pentru noile coduri penal si de procedura penala au fost printre subiectele discutate luni de conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

"In cadrul intalnirii au avut loc discutii ce au avut in vizor probleme care tin de intrarea in vigoare a noilor coduri, referitoare la pregatirea sistemului, in linii generale. S-a mai discutat despre consolidarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, revizuirea Constitutiei si despre asigurarea independentei in raport cu celelalte institutii", a declarat, pentru agentia Mediafax, vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu.

Reprezentantii Ambasadei Statelor Unite ale Americii ar fi trebuit sa se intalneasca in 27 ianuarie, la sediul CSM, cu presedintele si vicepresedintele Consiliului, insa, din cauza conditiilor meteorologice, intalnirea a fost reprogramata pentru luni, la ora 12.00.

In 9 ianuarie, insarcinatul cu afaceri al SUA, Duane Butcher, s-a intalnit cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, si cu liderii CSM, preciza atunci misiunea diplomatica la Bucuresti.

Ambasada SUA nu a oferit detalii referitoare la scopul intalnirii.

Intrevederea a avut loc la cateva zile dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii si-a ales o noua conducere.

Presedintele CSM, judecatorul Adrian Bordea, a declarat, in 10 ianuarie, ca membrii Consiliului nu vor fi "pionii vreunei ambasade" si ca intalnirea din 9 ianuarie cu reprezentantii Ambasadei SUA a fost una neprevazuta, el raspunzand invitatiei "din curtoazie".

"Sa nu credeti cumva ca noi vom fi pionii vreunei ambasade. Noi avem foarte bine trasate regulile noastre, incercam pe cat putem ca aici sa le rezolvam, nici sa ne mai plangem intr-o parte sau in alta pentru ca oricum prea mult ajutor nu primim. (...) A fost o intalnire neprevazuta, o intalnire pe care noi am cerut-o la sediul CSM-ului, dar pe care Ambasada Statelor Unite a dorit sa o faca pe un teren neutru. A fost o alta locatie decat consiliul sau ambasada", a spus Bordea