Luni, 3 februarie se implinesc cinci ani de la victoria istorica a Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga in procesul cu Ucraina privind delimitarea Platoului Continental al Marii Negre. Un proces cu peste 30 de runde de negocieri intense in urma caruia Romania a castigat drepturile suverane de explorare si exploatare a 80% dintr-o suprafata de 12.200 de kilometri patrati.

Acest rezultat a constituit prima extindere de jurisdictie suverana si drepturi suverane ale Romaniei dupa 1918.

Hotararea a fost un succes al dreptului international si al diplomatiei romanesti, punand capat astfel diferendului dintre Romania si Ucraina si permitand intreprinderea de demersuri concrete pentru explorarea si exploatarea viitoare a resurselor economice ale zonei. De asemenea, a reprezentat, in regiunea Marii Negre, un model de solutionare pasnica a unui diferend complicat si indelungat, ambele state acceptand in mod firesc solutia Curtii si punand-o in aplicare fara niciun fel de dificultati.

Secretarul de stat in Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, cel care a condus echipa care a reprezentat tara noastra, a spus ca s-a dovedit ca victoria are si o mare importanta economica si energetica.

"In aceasta zona se presupunea la momentul respectiv, astazi se pare ca explorarile care s-au facut confirma progresiv aceasta informatie, se afla surse de hidrocarburi importante care vor diminua gradul de dependenta energetica de surse externe pentru Romania", a spus Bogdan Aurescu la TVR.

MAE organizeaza o conferinta internationala pe acesta tema

Ministerul Afacerilor Externe organizeaza incepand cu ora 10.00 conferinta internatinala Romania si Curtea Internationala de Justitie. Lucrarile vor fi deschise de catre ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean.

Conferinta va fi structurata pe doua sesiuni: Semnificatia si efectele Hotararii Curtii Internationale de Justitie privind Delimitarea Maritima in Marea Neagra si Romania si Curtea Internationala de Justitie de-a lungul timpului￯.

Printre vorbitori se numara judecatorul Kenneth Keith de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ), precum si o parte dintre membrii Echipei care a reprezentat Romania in fata Curtii Internationale de Justitie, cum ar fi Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice si fost Agent al Romaniei la CIJ, Cosmin Dinescu, ambasadorul Romaniei in Republica Croatia si fost Co-agent al Romaniei la CIJ, profesorul Alain Pellet de la Universitatea Paris-Ouest, Nanterre-La Defense, presedinte al Societatii Franceze de Drept International, dar si experti internationali renumiti, ca profesorul Jean-Pierre Cot, judecator la Tribunalul International pentru Dreptul Marii si fost judecator ad-hoc al Romaniei la CIJ si Sir Michael Wood, membru al Comisiei de Drept International a ONU si fost membru al delegatiei care a reprezentat Ucraina la CIJ in procesul cu Romania.

Evenimentul va constitui un prilej de a analiza prezenta Romaniei, de-a lungul timpului, in mod direct sau indirect, in fata Curtii Internationale de Justitie si a predecesoarei acesteia, Curtea Permanenta de Justitie Internationala, inclusiv in contextul pregatirilor pentru eventuala acceptare de catre tara noastra a jurisdictiei obligatorii a CIJ, arata un comunicat de presa al MAE.