Presedintele Traian Basescu ii cere premierului Victor Ponta sa opereze vineri, prin ordonanta de urgenta a Guvenului, modificarile la Codul de procedura penala solicitate, inca din luna septembrie a anului trecut, de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura-Codruta Kovesi.

  • Comunicatul Administratiei Prezidentiale

Solicitare a presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, catre prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta

Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, ii cere prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta, sa opereze astazi, prin ordonanta de urgenta a Guvenului, modificarile la Codul de procedura penala solicitate, inca din luna septembrie a anului trecut, de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), doamna Livia-Doina Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), doamna Laura-Codruta Kovesi.

Departamentul de Comunicare Publica

31 Ianuarie 2014

UPDATE Premierul Victor Ponta a declarat vineri pentru Mediafax ca nu a primit vineri nicio solicitare din partea presedintelui Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi ca isi asuma eroarea de a nu fi inteles, atunci cand a promulgat Codul de procedura penala, ca articolul 140 permite folosirea tehnicilor de interceptare a potentialilor infractori doar dupa ce astia sunt anuntati, dar ii cere premierului Victor Ponta sa corecteze aceasta eroare. In caz contrar, a acuzat seful statului, Victor Ponta devine "emblema coruptiei" in Romania.

"Imi asum eroarea de a nu fi inteles sensul art. 140 din Codul de procedura penala. Asta nu inseamna ca el nu trebuie corectat (...) O spun in modul cel mai serios si cu toata responsabilitatea: daca premierul nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile art 140, este emblema coruptiei (...) devine scutul oamenilor corupti si primul responsabil ca nu a actionat cand putea", a afirmat presedintele Traian Basescu, intr-o scurta declaratie de presa, la Cotroceni.

Acesta a explicat ca lipsa unei interventii din partea Guvernului, pentru a corecta acest articol, inseamna ca "statul ramane fara mijloace de a identifica si preveni acte de genul: abuz in serviciu, trafi de influenta, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontaliera, comercializare sau tranzit de droguri".

"Are destule altele care l-au situat deja in sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pamanturi la CJ Braila, tratarea Rompetrol, ascunzand coruptia, ba problema ASF, toate il arata ca fiind un om corupt. Daca nu face urgent modificarile la art 140 el devine scutul oamenilor corupti si primul responsabil ca nu a actionat cand putea", a continuat Basescu.

Declaratiile acestuia vin dupa un schimb de scrisori intre Traian Basescu si Victor Ponta. Presedintele i-a transmis lui Ponta o scrisoare prin care cere Guvernului adoptarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea noului Cod Penal. Aceasta in conditiile in care noul Cod ar urma sa intre in vigoare de la 1 februarie 2014 putand crea o serie de disfunctionaliati in sistemul judiciar. Premierul i-a raspuns printr-o alta scrisoare aratand ca atat Codul Penal, cat si cel de Procedura Penala, au fost promulgate de presedinte, si-i cere presedintelui sa-si asume decizia politica de promulgare a codurilor.

Pe de alta parte, premierul a precizat ca "urmeaza ca dupa dezbaterea care a avut loc astazi, 30 ianuarie 2014, in cadrul CSM, ministrul Justitiei sa prezinte Guvernului propunerile de modificare". Scrisorile au fost facute publice de catre Guvern.

Modificarea celor doua Coduri prin ordonanta de urgenta a fost solicitata atat de Inalta Curte, cat si de DNA si de CSM.