Ministerul Justitiei si Procurorul General au promis tot timpul un proiect de ordonanta care sa modifice noul Cod Penal si de Procedura Penala, au asigurat DNA ca propunerile transmise au fost luate in considerare dar pana in acest moment n-am vazut proiectul, nu stim daca va fi finalizat sau daca va fi promovat, a declarat, joi dupa amiaza, procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, intr-un interviu pentru HotNews.ro. Kovesi sustine ca prevederile referitoare la interceptari sunt interpretabile si respinge solutiile avansate de unii magistrati, potrivit carora urmarirea penala ar putea incepe in rem (impotriva faptelor) astfel incat interceptarile sa poate fi realizate fara anuntarea celui anchetat.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres
  • "Nu cred ca un magistrat trebuie sa apeleze la artificii. Trebuie sa lucreze cu o lege clara si previzibila, predictibila in care sa fie reglementat clar ce se poate face si ce nu", afirma Kovesi in interviul pentru HotNews.ro.

Asculta mai jos interviul integral cu procurorul sef DNA

Descarca fisierul audio in format MP3

Cele mai importante declaratii

  • Ministrul justitiei ne-a solicitat sa trimitem experti, exista un proiect de ordonanta, dar in mod oficial nu ne-a fost transmis. Pe anumite aspecte ni s-a solicitat punctul de vedere si a fost inserat intr-un proiect care era in lucru la Ministerul Justiei
  • Noi nu am primit nici un raspuns oficial, am avut discutii cu ministrul justitiei si cu procurorul general care m-au asigurat ca propunerile noastre au fost luate in discutie si ca se va lucra un proiect de ordonanta dar fara sa se precizeze exact daca el va fi promovat, cand va fi promovat si care e varianta finala 
  • Noi am identificat probleme care vor afecta intr-un mod extrem de important activitatea DNA. Am gasit solutia si am inaintat-o ministrului justitiei si procurorului general. E important ca toti magistratii din sistem sa aplice legea in mod unitar. Mai ales acolo unde anumite dispozitii vizeaza restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale cum este domeniul interceptarilor. 
  • Sper totusi ca propunerile noastre sa fie adoptate inainte de intrarea in vigoare a noului Cod pentru ca odata cu 1 februarie noile dispozitii vor fi aplicate. Exista riscul ca unii magistrati sa interpreteze intr-un fel, altii in alt fel si atunci pe aceleasi incadrari o sa avem solutii diferite pentru persoane cercetate sau in curs de judecata. 
  • Exista riscul ca o eventuala OUG sa pice la Curtea Constitutionala? Nu am vazut proiectul si nu stiu ce contine. Ca sa pot aprecia daca exista un astfel de risc ar trebui sa avem un proiect in fata. Cred ca este atributul Curtii Constitutionale sa ne spuna daca vreo modificare din lege este constitutionala sau nu. Nu pot face nici o aperciere. 
  • Este important ca o eventuala ordonanta sa lamureasca, sa avem o lege previzibila, predictibila, clara. Rolul ministrului justitiei si rolul nostru este sa identificam aceste probleme sa le semnalam si ele sa fie modificate. 
  • Cum comentati opiniile unor magistrati si a fostului ministru Catalin Predoiu, care spun ca noile coduri sunt bune si ca sunt solutii in privinta interceptarilor? Este o dovada foarte clara a faptului ca o dispozitie legala inca inainte de a intra in vigoare produce opinii diferite. Noi am cerut ca pe astfel de dispozitii sa fie clare. Nici n-au intrat in vigoare si genereaza opinii diferite. S-ar putea ca intr-un dosar un judecator sa impartaseasca punctul de vedere al DNA, altul nu. Eu cred ca pe aceste domenii sensibile trebuie sa avem dispozitii clare, nu interpretabile.
  • Sigur ca noul cod prevede sa incepem urmarirea penala atunci cand exista date si probe ca o persoana a savarsit o infractiune. Nu este definita notiunea de indicii, notiunea de date sau probe. Astfel ca am semnalat ca s-ar putea sa existe interpretari diferite, ca noua modificare s-ar putea sa impiedice efectuarea unor anchete pentru ca in momentul in care fata de o persoana se dispune inceperea urmaririi penale procurorul e obligat sa-i aduca la cunostinta de indata acest lucru. Concret, intr-un caz in care avem date si probe ca o persoana a savarsit o infractiune, procurorul e obligat sa cheme acea persoana sa-i spuna ca este invinuit ceea ce lipseste de eficienta si oportunitate orice mijloc de proba cum este interceptarea comunicatiilor
  • Unii magistrati spun ca nu va opreste nimeni sa recurgeti la un mic artificiu, cum ar fi sa efectuati urmarirea penala in rem, deci nu impotriva persoanei. Eu cred ca in materia dosarelor penale nu trebuie sa apelam la artificii, la exceptii procedurale sau la mici scapari, nu cred ca un magistrat trebuie sa apeleze la artificii. Trebuie sa lucreze cu o lege clara si previzibila, predictibila in care sa fie reglementat clar ce se poate face si ce nu. 
  • De cate ori s-a formulat un proiect de lege de catre MJ pe  Codul Penal sau de Procedura Penala, atat in calitate de Procuror General sau sef DNA m-am asigurat ca experti din cadrul institutiei vor participa la acele discutii. Nu cred ca-i important sa stabilim acum care cod a fost mai bun, care proiect a fost mai bun, pentru ca vorbim de niste coduri dezbatute timp de aprox 5 ani. Au survenit numeroase modificari atat la Ministerul Justitiei cat si in Parlament, unde s-au depus peste 1000 de amendamente. De fiecare data am facut observatii.
  • Pe problema interceptarilor: art 140 a fost modificat ultima data prin legea de punere in aplicare a Codului de Procedura Penala, care a aparut in luna august 2013. Sigur ca noi am semnalat aceasta probelma in scris MJ dar ne-am si bazat pe faptul ca de fiecare data cand am facut propuneri am fost asigurati ca propunerile noastre vor fi avute in vedere, ca legea va fi modificata inainte de a intra in vigoare. 
  • In mod oficial n-am primit nici un raspuns, din discutiile avute ieri cu ministrul justitiei si cu procurorul general dar si cu o parte din membri CSM am inteles ca exista un proiect de lege la care se lucreaza dar pe care noi nu l-am vazut,  nu stim daca e finalizat sau nu, daca va fi promovat sau nu. Daca nu va interveni o ordonanta care sa modifice noile dispozitii din Codul de Procedura Penala si Codul Penal incepand de sambata le vom aplica asa cum au fost adoptate.