Avocatul Doru Bostina, pe numele caruia DNA a inceput urmarire penala pentru un presupus trafic de influenta in dosarul lui Gruia Stoica, este membru in Baroul Ilfov de la finele anului 2013, desi fusese exclus din Baroul bucuresti pentru o condamnare definitiva. Bostina s-a putut inscrie in Baroul Ilfov dupa ce o hotarare in instanta a anulat excluderea sa din avocatura si eliminarea sa de pe tabloul avocatilor din Baroul Bucuresti. Decanul Baroului Ilfov a explicat pentru HotNews.ro cum a ajuns Doru Bostina pe tabloul avocatilor definitivi al baroului si ce procedura s-a urmat.

Avocatul Doru BostinaFoto: dorubostina.ro

Avocatul Doru Bostina a fost exclus din profesia de avocat de catre Uniunea Barourilor din Romania (UNBR) pe 29 iulie 2013, ca urmare a unei condamnari definitive de trei luni de inchisoare cu suspendare pentru fals in inscrisuri si uz de fals, condamnare primita in anul 2011.

Ulterior, pe 28 august, si Baroul Bucuresti in cadrul caruia era inscris Bostina, a decis sa-l scoata de pe tabloul avocatilor si sa-l excluda.

Cu toate acestea, Bostina a depus la instanta o solicitare de reabilitare. Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, in 16 octombrie, sa admita cererea de reabilitare a avocatului Doru Bostina, in urma acestei solutii existand posibilitatea ca faptele penale comise de acesta sa fie sterse din cazier.

Cateva zile mai tarziu, pe 21 octombrie, Baroul Bucuresti a luat act de decizia CAB, desi nu una definitiva, si l-a reinscris pe Bostina pe tabloul avocatilor activi.

Intre timp, Doru Bostina a ajuns avocat in cadrul Baroului Ilfov.

"Cred ca in luna decembrie a fost primit in Barou", a explicat pentru HotNews.ro decanul Baroului Ilfov, avocatul Serban Lovin, mentionand ca procedura a fost in deplina legalitate.

"S-a facut o cerere la Baroul Bucuresti, acolo unde domnul Bostina era inscris. De la Baroul Bucuresti se obtine un certificat prin care se aproba transferul, iar pe baza sa Consiliul Baroului Ilfov decide daca aproba transferul. Totul s-a facut in deplina legalitate pentru ca exista acea hotarare a instantei in vigoare", a explicat Lovin.

Decanul Baroului Ilfov a mai precizat ca avocatul Doru Bostina a depus inca din vara lui 2013 o cerere de mutare in Baroul Ilfov, acolo unde societatea sa are un sediu secundar, dar ca aceasta cerere nu a fost luata in considerare atata timp cat el fusese exclus din profesie.

Ulterior, dupa reprimirea sa in profesia de avocat, cererea de mutare a fost luata in discutie si aprobata la finele anului trecut.

Reamintim ca avocatul Doru Bostina a primit interdictia de a parasi tara dupa ce procurorii DNA au inceput urmarirea penala pentru trafic de influenta in dosarul in care este urmarit penal si omul de afaceri Gruia Stoica.

Gruia Stoica i-ar fi oferit 3 milioane de euro lui Doru Bostina pentru a-i obtine informatii confidentiale care sa-i permita sa castige un contract de transport cu statul in valoare de peste 100 de milioane de euro in detrimentul societatii de stat CFR Marfa, concurenta firmei sale.