Directorul CFR Marfa, Dragos Draghici, al carui nume apare in dosarul in care proprietarul GFR a fost retinut pentru coruptie, in cazul unei licitatii a CE Oltenia, a fost operat la Spitalul Elias, dupa ce a suferit un accident vascular cerebral, fiind in coma la Terapie Intensiva. Managerul Spitalului Elias, profesor dr. Doina Dimulescu, a declarat joi, pentru Mediafax, ca Dragos Draghici a fost operat miercuri, pentru indepartarea unui hematom cerebral.

"Dragos Draghici se afla internat din seara de 28 ianuarie, cu hematom intraparenchimatos cerebral prin ruptura unei malformatii arteriovenoase complexe, cunoscuta de mai multi ani. A fost operat de urgenta pe 29 ianuarie, pentru evacuarea hematomului cerebral si oprirea sangerarii", a spus profesorul dr. Doina Dimulescu.

Mangerul Spitalului Elias a precizat ca Dragos Draghici este in sectia de Anestezie si Terapaie Intensiva, in coma si cu protezare ventilatorie.

Numele directorului CFR Marfa apare in dosarul in care Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman (GFR), este urmarit penal pentru cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportarea carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia.

Gruia Stoica a fost retinut, miercuri seara, de procurorii anticoruptie si va fi prezentat joi Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva, iar avocatul Doru Bostina a primit interdictie de a parasi tara, acesta fiind acuzat de trafic de influenta.

Gruia Stoica a refuzat sa se prezinte la audieri, astfel ca a fost emis un mandat de aducere pe numele acestuia. Omul de afaceri a fost adus miercuri seara la sediul central al DNA, incatusat si escortat de politisti, pentru a-i fi aduse la cunostinta invinuirile.

Potrivit DNA, in mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Targu Jiu a lansat public procedura de licitatie pentru incheierea acordului cadru si a contractelor subsecvente avand ca obiect "Servicii de transport feroviar de carbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Isalnita si sucursala Electrocentrale Turceni.

La 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitatii de participare la procedura de licitatie (cu depunerea in plic a ofertelor, organizata conform normelor interne ale autoritatii contractante) mai multor societati, intre care CFR Marfa SA si SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti. Licitatia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de carbune pe o perioada de trei ani, incepand cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimata de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fara TVA.

Anchetatorii sustin ca "exista date si indicii temeinice potrivit carora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentand SC Grup Feroviar Roman SA Bucuresti, i-a oferit avocatului Bostina Doru-Catalin suma de 3.000.000 euro, in schimbul influentei pe care avocatul a lasat sa se creada ca o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfa SA (unul dintre competitori), in scopul divulgarii, de catre acesta din urma, cu incalcarea atributiilor de serviciu, a pretului pe care societatea pe care o conduce urma sa il ofere, in cadrul licitatiei".

Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de catre Grup Feroviar Roman a unei oferte cu un pret cat mai apropiat de cel propus de CFR Marfa, astfel incat profitul inregistrat pe parcursul derularii contractului sa fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate.

Procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie au descins, miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Targu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru licitatie, chiar cu o jumatate de ora inainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticoruptie au ridicat plicurile in care erau depuse ofertele CFR Marfa si ale Grupului Feroviar Roman, valoarea estimata a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.