Importurile de gaze s-au triplat in aceste zile, fata de o perioada normala de iarna, pentru ca alimentarea cu gaze a populatiei si a industriei sa fie echilibrata, iar Dispeceratul de gaze este in prezent in alerta, au declarat, miercuri, pentru Agerpres, surse din cadrul Dispeceratului.

"Momentan suntem in alerta si incercam sa mentinem sistemul in echilibru. Avem tot timpul harta in fata si urmarim presiunile. In acest moment (ora 11.30 ¬ n.r.) nu sunt probleme in alimentare nicaieri in tara, intrucat reusim sa dirijam gazele din zonele unde este un mic exces spre cele unde avem deficit", au spus sursele mentionate.

Acestea au avertizat insa ca pot aparea oricand probleme, intrucat productia interna de gaze este la maximum, la fel si extractia din depozite, astfel incat singura sursa de echilibrare a sistemului este importul din Rusia.

"Chiar si rusii, cu toata bunavointa, nu pot da chiar la comanda un volum mare de gaze in plus fata de ce era contractat. In aceste conditii, sigur ca pot aparea probleme", au mai spus reprezentantii Dispeceratului.

Potrivit acestora, marti, 28 ianuarie, consumul national a fost de 62,476 milioane de metri cubi, cu 24% mai mare fata de o zi normala de iarna, cand se consuma in jur de 50 de milioane de metri cubi.

Importurile s-au ridicat la 11,4 milioane de metri cubi, fata de 4-5 milioane de metri cubi intr-o zi normala. Productia interna a fost de 27,6 milioane de metri cubi la nivelul zilei de marti, iar 24 de milioane de metri cubi au fost extrase din depozite.

"De ce s-a ajuns aici: furnizorii de gaze, care utilizeaza sistemul national pentru a livra gaze catre clientii lor, isi fac o prognoza de consum. Autoritatea Nationala de Reglementare (ANRE) are tendinta sa tina pretul cat mai mic, asa ca orice import in plus fata de ce au prognozat initial ar putea sa nu fie recunoscut drept cost justificat. Asa ca toti furnizorii sunt prudenti si mai degraba dau comenzi mici de importuri. Sigur ca acum ii costa mai mult sa creasca volumele importate de la o zi la alta sau chiar de la o ora la alta. Noi ii atentionam mereu, cand vedem ca incep probleme de dezechilibru, si ne tinem de capul lor pana cand avem confirmarea ca au cumparat acele gaze din import, altfel riscam sa avem probleme in sistem", au mai spus cei de la Dispeceratul de gaze.

Potrivit surselor mentionate, in acest moment functioneaza cinci combinate chimice, patru din grupul Interagro si Azomures. Acestia sunt cei mai mari consumatori de gaze din tara.

In plus, surse din domeniu au declarat, miercuri, pentru Agerpres, ca Interagro nu mai este consumator intreruptibil, ceea ce inseamna ca, daca vor fi probleme in alimentarea cu gaze a populatiei, cele patru combinate din grupul Interagro nu mai pot fi oprite pentru a se asigura cu prioritate alimentarea populatiei.