Administratia Nationala de Meteorologie ar putea emite miercuri dupa-amiaza un Cod Rosu de ninsori si viscol pentru mai multe judete din sud-estul tarii. Judetele vizate sunt Calarasi, Ialomita, Buzau, Tulcea, Constanta, Braila si Galati.

Directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, a anuntat miercuri dimineata ca in zona vizata, unde stratul de zapada existent depaseste deja 50 de centimetri, se va depune un stat proaspat de zapada care va depasi 30 de centimetri, posibil 50 de centimetri, iar viteza vantului la rafala va depasi 70-80 km/ora.

"Spre deosebire de evenimentul precedent, de data asta ciclonul din Marea Neagra este un pic mai la sud ceea ce insemna ca afecteaza mai puternic judetele din Dobrogea si din Baragan, de la est de Bucuresti, deci Ialomita, Calarasi. Inca un amanunt, destul de severa situatia si ptentru Buzau, Braila, toate aceste judete le monitorizam cu atentie maxima, sunt judete in care dupa ora 3:00 vantul poate sari la rafala la peste 70-80 km/h si ninsoarea se va intensifica cu siguranta", arata Florinela Grorgescu.

Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat ca probabilitatea ca Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) sa emita, miercuri dupa-amiaza, Cod Rosu de ninsori si viscol pentru anumite zone este foarte mare.

Ion Sandu i-a explicat premierului Victor Ponta, aflat la sediul ANM pentru o sedinta pentru prezentarea prognozei pentru urmatoarele ore, ca pentru emiterea unui cod rosu este necesar sa fie indeplinite trei conditii, si anume ca stratul de zapada sa fie de cel putin 50 centimetri, intensitatea caderii zapezii sa fie de peste 10-15 cm/ora, iar viteza vantului sa depaseasca 80-90 km/ora.

"Probabilitatea ca, miercuri dupa-amiaza, aceste trei conditii sa fie indeplinite este foarte mare", a spus Sandu.

Foarte afectata va fi Autostrada Soarelui pentru ca este total expusa directiei dominante a vantului, a explicat Florinela Georgescu.

Meteorologii au precizat ca viscolul este foarte puternic, amintind ca se opreste joi la pranz.

"A inceput sa ninga. Bate vantul in toata partea de de sud si de sud-est a tarii. La aceasta ora rafalele depasesc 50 km/ora in zona buc, 60-70 km/h in zona Baraganului", a preciat Florinela Georgescu, adaugand ca de miercuri dupamiaza, de la ora 15:00- 16:00, si pana la miezul noptii, in sud - estul tarii viteza vantului va fi de circa 65-90 km/ora.

Directorul executiv al ANm a precizat ca "desi viscolul inceteaza maine destul de devreme, speram pana la pranz, urmeaza cateva zile cu temperaturi foarte joase", adaugand ca e vorba de temperaturi de pana la minus -10 grade, posibil chiar -20 de grade.