Primarul din comuna buzoiana Bradeanu, izolata din cauza zapezii, a declarat, marti, ca firma care trebuia sa deszapezeasca drumurile din localitate "isi bate joc de ei" si ca oamenii vin "disperati" la Primarie pentru a cere sa fie curatate drumurile judetene, intrucat nu mai au alimente, relateaza Mediafax.

Primarul din Bradeanu, Nistor Stefan, a declarat ca toate satele care apartin comunei sunt izolate, intrucat firma care trebuia sa deszapezeasca drumurile nu a facut acest lucru.

"Noi local am rezolvat. Oamenii care au putut si-au deszapezit in curti, noi am intervenit, insa mai trebuie deszapezite drumurile. Degeaba avem noi grija si sunt oamenii de la Consiliul Judetean care ne ajuta, daca cei care se ocupa de deszapezirea drumurilor isi bat joc de noi", a spus primarul.

El a precizat ca suna de doua-trei zile la reprezentantii firmei care ar trebui sa se ocupe de deszapezirea drumurilor judetene, insa acestia nu i-au raspuns niciodata.

Cei de la firmele de deszapezire nu mi-au raspuns niciodata, de doua-trei zile ii sun", a mentionat primarul.

Edilul a precizat ca oamenii nu mai au alimente si vin "disperati" la Primarie pentru a cere sa fie deszapezite drumurile judetene, "singura lor fericire fiind ca nu s-a luat si curentul".

Nistor a precizat ca in unele zone din comuna Bradeanu zapada atinge si patru metri.

"Suntem blocati complet. Sunt 2.890 de persoane in trei sate Bradeanu, Smardanu si Mitropilia. Suntem blocati de sambata, toti ma intreaba cand ne despapezesc. Sunt zone cu zapada de doua, trei, chiar patru metri. Am avut case complet acoperite cu zapada. Cei care vin dinspre Scutelnici nu mai au combustibil. Isi bat joc de noi cei care fac deszapezirea, nu raspund la telefon", a mai spus alesul local.

Pentru deszapezirea drumurilor judetene, Consiliul Judetean Buzau are contract cu trei firme - Liciu Con, Nikost Impex si Petro Consind -, iar valoare totala a contractului este de 12,88 milioane de lei, potrivit purtatorului de cuvant al CJ Buzau, Oana Ghimbasanu.

Firma Liciu Con trebuie sa actioneze pentru deszapezire in zona Buzau - Vintila Voda, firma Nikost, in Ramnicu Sarat, iar Petro Consind zona Pogoanele - Setu, inclusiv comuna Bradeanu.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Buzau, Marius Sirbescu, declara, marti dimineata, ca 20 de drumuri judetene sunt in continuare blocate, in timp ce pe DN 2 C Costesti Padina, limita cu judetul Ialomnita, este restrictie de 3,5 tone, iar pe DN 2 B Buzau-Braila sunt restrictii pentru masinile cu masa mai mare de 7, 5 tone. De asemenea, DN 22 Ramnicu Sarat-Braila este in continuare inchis.

El sustinea ca numarul localitatilor izolate a scazut totusi semnificativ in ultimele ore, dupa ce multe drumuri au fost deschise, astfel ca mai sunt izolate satele din trei comune - Chiojdu, Scutelnici si Bozioru.

Ulterior, prefectul de Buzau, Gabriel Balta, a declarat in localitatea Vadu Pasii, unde a mers impreuna cu vicepremierul Liviu Dragnea si cu ministrul Mircea Dusa, ca in judet mai sunt izolate cinci localitati, iar intrebat de jurnalisti care sunt acestea el a raspuns: "Sunt cinci localitati izolate, nu le cunosc. Nu am lista acum. Sunt Bradeanu, Valcelele, nu le stiu pe toate in amanunt, se lucreaza acolo".

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus ca trebuie facut tot ce este omeneste posibil pentru a ajunge la oamenii din comunele afectate de viscol, astfel ca pana miercuri sa nu mai existe localitati izolate, in conditiile in care "vine al doilea val de ninsori si viscol".

Liviu Dragnea a declarat ca daca in urma cu o zi in Buzau erau izolate aproximativ 50 de localitati, marti mai sunt doar cateva comune si cateva sate.

"Evolutia este buna in conditiile date. Fata de 57 de localitati izolate ieri, astazi de dimineata erau 4 comune si 7, 8-10 sate. Speram ca pana maine dimineata sa nu mai fie izolate, ca de maine vine al doilea val de ninsori si viscol, care va fi la fel de puternic. Trebuie sa facem tot ce este omeneste posibil sa putem ajunge cu ce este necesar la cetateni. Ce am vazut e in regula, in linii mari s-a actionat bine, avem resurse sa facem fata noului val, dar trebuie sa ramanem mobilizati. Maine va fi de dimineata cod portocaliu aproape in aceleasi judete afectate, maine dupa-amiaza timp de sase ore viscolul va fi foarte, foarte puternic, meteorologii nu stiu inca daca va fi cod rosu, daca se intrunesc conditiile pentru cod rosu, dar va fi foarte aproape", a spus Liviu Dragnea.

Bucurestiul si 14 judete din sudul si estul tarii vor fi, miercuri, intre orele 06.00 si 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judete a fost emisa o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisa pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati si jumatatea de sud a judetelor Arges si Dambovita.

Potrivit avertizarii cod portocaliu, viscolul va fi puternic in cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente si viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 - 70 de kilometri pe ora. In judetele Buzau, Braila, Ialomita Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea, vantul va avea la rafala peste 70 - 80 de kilometri pe ora. Zapada va fi troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.