Ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat, luni, la finalul intalnirii cu omologul sau olandez, Frans Timmermans, ca Romania asteapta o decizie favorabila pentru integrarea in spatiul Schengen pana la sfarsitul acestui an: "Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen ramane o prioritate si un drept legitim al Romaniei ca stat membru al UE. Noi am facut eforturile pentru a indeplini criteriile din acquis-ul Schengen si bineinteles in momentul in care conditiile politice pentru unanimitatea deciziei in UE vor fi intrunite noi suntem extrem de interesati ca aceasta decizie sa poata fi adoptata in formula celor doi pasi pe i-am mentionat, speram inainte de finalul acestui an", afirma ministrul de Externe.

Potrivit sefului diplomatiei romane, cei doi oficiali au discutat si despre raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Verificare si Cooperare (MCV) prezentat la Bruxelles pe 22 ianuarie: "Am abordat si subiectul MCV si progresul mentionat in Raportul prezentat recent de Comisia Europeana la 22 ianuarie, care confirma tendinta pozitiva a eforturilor in domeniu. Am facut cunoscuta determinarea autoritatilor romane pentru continuarea reformelor si asigurarea independentei in justitie. Am subliniat (...) faptul ca noi nu vedem o legatura intre doua subiecte care sunt importante - MCV si Schengen", a precizat Titus Corlatean.

La randul sau, Frans Timmermans a apreciat ca raportul MCV al Comisiei Europene contine 'elemente incurajatoare' si a adaugat ca Olanda va studia cu atentie acest document. "Am vazut ca raportul MCV al Comisiei Europene contine elemente foarte incurajatoare, vom studia cu atentie raportul. Pozitia noastra este intotdeauna aceeasi, suntem stricti si stim ca uneori suntem priviti cu incrancenare pentru ca suntem stricti, dar suntem si corecti. Si cred ca acolo unde vedem pasi inainte in Romania va trebui sa admitem acest lucru', a afirmat ministrul olandez, adaugand ca raportul va fi discutat la Bruxelles cu dorinta 'de a rezolva impreuna problemele."

Ministrul olandez de Externe Frans Timmermans se afla intr-o vizita oficiala la Bucuresti la invitatia omologului sau roman Titus Corlatean. Ministrul olandez a avut luni o intrevedere cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si va avea o intalnire si cu premierul Victor Ponta.