Sectia de Boli Profesionale din cadrul Spitalului Orasenesc Gura Humorului se va inchide, din cauza lipsei de personal, bolnavii urmand a fi directionati catre unitatea specializata din Iasi, a declarat, joi, primarul orasului, Marius Ursaciuc, citat de Agerpres.

Decizia privind inchiderea sectiei a fost luata de conducerea spitalului care vrea sa infiinteze in acel spatiu un ambulatoriu integrat, pentru care, deocamdata, nu exista medici.

In primavara anului trecut, Sectia de Boli Profesionale a Spitalului din Gura Humorului a fost inchisa timp de mai multe saptamani, din cauza lipsei finantarii pe care o asigura Casa Nationala de Pensii.

La acea vreme, Ursaciuc spunea ca vina pentru nesemnarea la timp a contractului apartine Casei Judetene de Pensii (CJP) Suceava. Totodata, presedintele PSD al Consiliului Judetean, Ioan Catalin Nechifor, solicita demisia directorului PDL al CJP Suceava, Camelia Chitul.

La randul ei, Chitul a declarat atunci ca acest contract a expirat pe 1 mai 2013, trebuia reinnoit si s-au cerut documentele necesare pentru parafare.

Totodata, directorul economic al Casei Judetene de Pensii Suceava, Petrea Florea, preciza ca Spitalul Orasenesc Gura Humorului nu a prezentat dovezi ca in organigrama de personal are post de medic de medicina muncii, asa cum prevede legea.

De asemenea, medicul Georgeta Frateanu, care presta aceste servicii medicale la sectia respectiva, este pensionar din 2010, iar spitalul nu a putut prezenta nici avizul Colegiului Medicilor, obligatoriu prin lege a se obtine anual pentru medicul Frateanu, ultimul fiind din 2006, dar nici avizul ordonatorului principal de credit care este Primaria Gura Humorului.

Totodata, Florea spunea ca medicul Frateanu face naveta de la Vatra Dornei si, desi Casa de Pensii plateste servicii integrale de prestari servicii, acesta vine la Gura Humorului doar de trei ori pe saptamana.

"Nu cred ca in astfel de conditii se pot oferi servicii medicale de calitate (...) Au fost chiar cazuri cand unii bolnavi au solicitat sa mearga la Iasi unde, in opinia lor, au garantia ca sunt tratati mult mai bine", spunea Florea.

Sectia de la Gura Humorului are opt paturi, cu un rulaj de 30 - 35 de bolnavi pe luna, fiind deservita de patru cadre medicale medii si un medic. Medicul primeste pentru fiecare pacient internat 110 lei. CJP Suceava a platit Spitalului din Gura Humorului, lunar, aproximativ 35.000 de lei, pentru contractul de prestari servicii al Sectiei de Boli Profesionale.

In cursul anului 2013 in aceasta sectie au fost internati 250 de bolnavi.