Doua tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj au fost primele care au ajuns la ranitii din Apuseni, dupa ore intregi prin zapada si cu un rucsac de 18 kilograme. Le-a impresionat tenacitatea localnicilor, "manati doar de dorinta de a ajunge la raniti", fara sa se planga de frig sau oboseala, relateaza Mediafax.

Cele doua tinere paramedic voluntar la SMURD Cluj au incercat sa o resusciteze pe studenta din avion aflata in stop cardio-respirator si au evaluat starea de sanatate a celorlalte victime.

"Am fost primii si singurii medici care am ajuns la raniti"

Ceea ce parea o zi obisnuita, cu interventii normale, s-a dovedit a fi pentru doua tinere paramedic voluntar de la SMURD Cluj experienta vietii. Luni dupa-amiaza, Ziana si Raluca erau solicitate sa faca transportul unui pacient de la UPU Cluj-Napoca la o alta clinica, dar s-a dat alarma, astfel ca au trebuit sa anuleze tot si sa plece in Muntii Apuseni, unde au aflat ca se prabusise un avion. S-au intors la baza abia dupa 12 ore.

Ziana Motora are 26 de ani si este medic rezident medicina de urgenta si paramedic voluntar la SMURD Cluj de cinci ani, iar Raluca Zaganescu are 23 de ani si este studenta in anul IV la UMF Cluj-Napoca, paramedic voluntar la SMURD Cluj de patru ani.

"Alarma s-a dat, luni, in jurul orei 16.30-16.45, eram solicitati sa facem un transport din UPU Cluj-Napoca sa ducem un pacient in alta clinica si ni s-a spus sa anulam tot si sa plecam cu o masina de medic de interventie spre presupusul loc al accidentului. Am ajuns la un moment dat in satul Poiana Horea si nu puteam lua legatura cu nimeni, iar localnicii ne-au invitat sa sunam de pe telefoanele lor fixe pentru a afla incotro sa ne indreptam si s-a decis sa mergem mai departe, spre limita de judet dintre Alba si Cluj, iar cand am ajuns acolo ne-am intalnit toate echipajele de Cluj, Bihor si Alba", a povestit, miercuri, Ziana.

Aceasta isi aminteste ca au fost formate trei echipe de salvatori, care sa plece in trei locuri diferite, pentru ca nu se stia exact unde este epava avionului.

"Eram doar trei medici si am fost impartiti fiecare intr-o echipa. Si am mers eu cu Raluca cu cei de la Salvamont Bihor pe care ii cunosteam, era cea mai buna alegere. Am plecat pe jos pe un deal, spre Varful Petreasa, dar nu stiam ca acolo era locul accidentului. Apoi ne-am intalnit cu niste localnici care ne-au spus ca ranitii au fost gasiti si mi-a dat telefonul unuia care era deja acolo. Am vorbit cu cel de acolo, cat mai avem de urcat, si ni s-a spus ca ar fi cam o ora jumatate pe jos. L-am intrebat de starea victimelor, mi-a spus ca doi nu mai raspund si cinci dintre ei "vorbesc". Si am plecat mai departe", spune tanara.

Aveau la ele un rucsac care cantarea 18 kilograme, cu materiale medicale, o patura de salvare si perfuzabile, pe care l-au carat pana sus.

"Eram in padure, cu salvamontistii din Bihor, cand ne-am intalnit cu localnici. A aparut o masina de teren a unui satean si ne-am urcat in bena, eram peste 20 de oameni, si am urcat pana unde s-a putut si apoi am luat-o iar pe jos prin zapada. La 45 de minute - o ora dupa ce primii localnici au ajuns la victime, am ajuns si noi", isi aminteste Ziana.

Raluca a luat-o inainte si s-a intalnit cu prima masina de teren a celor de la Transylvania Off Road Club care o transporta pe tanara din avion, aflata in stop cardio-respirator, si s-a apucat de manevrele de resuscitare.

"Era agitatie, erau multi localnici, am fost primii si singurii medici care am ajuns la raniti. Tanara era pe bancheta din spate a masinii, o coborasera de la epava pe jos, o bucata de drum, pana unde a putut sa urce o masina de la off road. Am inceput manevrele de resuscitare, a venit Ziana, si am scos-o pe fata din masina pentru ca manevrele trebuie facute pe o suprafata cat de cat plana, sa avem loc. Am inceput manevre avansate, am intubat-o, am facut ce era de facut, apoi am pus-o in masina si am urcat mai departe pentru ca nu stiam starea celorlalte victime. Am rugat doi salvamontisti care erau si paramedici sa continue manevrele pana ajung la ambulanta. Cu ea mai era dr. Zamfir, care ne ruga sa nu o lasam", a povestit Raluca Zaganescu.

Cele doua tinere au urcat mai departe prin padure si au intalnit alti localnici care coborau cu alti doi raniti, printre care si copilotul avionului, carati cu targi improvizate, au vazut ca acestia sunt constienti si i-au rugat pe localnici sa ii coboare pana la masinile de off road.

"Prioritatea era sa coboare pana la o ambulanta, unde era cald, nu avea rost sa ii tinem in frig si zapada, le inrautateam conditia", a explicat Raluca.

Raluca Zaganescu a constatat decesul lui Adrian Iovan

Tinerele au urcat mai departe pana a venit un tractor in care se aflau celelalte doua victime, iar Ziana Motora s-a intors cu acest vehicul spre baza masinilor off road.

"Unul dintre doctori era sus in cabina tractorului si unul a fost adus pe bara dintre roti, ca nu il puteam urca, avand fractura de torace si de mana, il tineam de centura, eu cu un localnic. Noi am facut o evaluare a ranitilor, ca vorbesc, ca se misca, si trebuia sa ajunga cat mai repede la masinile de teren. Ei tot repetau ca le este frig, si cel mai important era sa ajunga la caldura, nu necesitau altceva", a completat Ziana.

Raluca si-a continuat urcusul inca un sfert de ora, alaturi de salvamontisti, care au luat-o inaintea ei, pana la epava avionului, sa vada daca pilotul Adrian Iovan e decedat si sa constate decesul.

"Pilotul era incarcerat in avion, de-abia se putea ajunge la el, si era decedat, am constatat decesul. Am anuntat la 112, am spus sa anunte ca e decedat si am coborat sa o ajut pe Ziana cu celelalte victime. Localnicii au ramas langa epava, sa pazeasca trupul pilotului de animale, pana va fi descarcerat, desi spuneau ca ursii oricum nu mai vin, ca s-au speriat de avion", a subliniat Raluca Zaganescu.

Fetele s-au intalnit ulterior la baza improvizata unde se adunasera masinile de off road, unde a sosit si un echipaj de la SMURD Bihor cu medic, pe care l-au informat despre starea de sanatate a ranitilor si s-a decis ca acestia sa fie dusi mai departe cu masinile de teren pana la ambulante, unde nu se mai putea intampla nimic rau.

"Nu avea niciun rost sa le facem manevre celorlati raniti, pentru ca ar fi trebuit sa ii dezbracam, sa le prindem o vena, era inutil sa ii tinem in zapada si in frig. Am evaluat starea lor de sanatate, am constatat ca puteau cobori mai departe. Am dat doar ceva adrenalina fetei care era in stop cardio-respirator", a mentionat Ziana Motora.

"Iesim sa ne cautam o vaca, si n-o sa iesim sa cautam sapte oameni?"

In cursul interventiei, fetele de la SMURD Cluj au fost impresionate de localnicii din Apuseni, care nu s-au plans o clipa ca sunt obositi, ca le e frig, ca sunt uzi din cauza zapezii.

"N-o sa uit in viata mea afirmatia lor: iesim sa ne cautam o vaca si n-o sa iesim sa cautam sapte oameni? Erau manati numai de dorinta de a ajunge la raniti, sa ii ajute sa le fie bine, nu s-au oprit din cautari, erau in bluze, in blugi, in pantofi si nu s-au oprit din cautari pana nu au vazut ultima victima in masinile de off road, nu au spus ca sunt obositi, ca le e frig, ca sunt uzi", spune Ziana, amintind si cum un satean a ajutat-o pe colega sa sa ii faca o injectie cu adrenalina rezidentei aflate in stop cardio-respirator.

"La stopul cardio-respirator al fetei, ne-au ajutat localnicii si s-au descurcat atat de bine. Cand i-a spus Raluca unuia ca in rucsac sunt niste fiole micute, le rupeti si acolo e o seringa, sa imi trageti adrenalina, si unul a tras adrenalina, fara niciun fel de pregatire medicala. Ei stiau ca trebuie sa faca bine, le-au dat hainele de pe ei ranitilor, au facut foc, au improvizat targile", a mai spus medicul.

Raluca Zaganescu a povestit cum unul dintre localnici a fost gata sa ii dea caciula din cap pentru a o feri de vantul puternic, iar altul a tras-o de mana dupa el prin zapada pana la genunchi, ca sa poata inainta spre epava.

Celor doua tinere nu le-a fost usor, au avut emotii, dar nu s-au lasat coplesite de eveniment, contand pregatirea avuta in situatii limita.

"Ne-am trezit acolo numai eu si Raluca, trebuia sa decidem ce sa facem, sa incepem manevre, asta ni s-a parut cel mai crunt, sa fii singur cu doua maini si sa trebuiasca sa faci ceva. Dar pentru asta ne-am pregatit. Am umblat cinci ore prin paduri, dar nu a fost o misiune esuata, pentru ca cinci oameni au fost salvati. La ora 1.00 noaptea am ajuns la ambulante, cu toti ranitii, iar la ora 5.00 dimineata ne-am intors la UPU Cluj-Napoca, la baza, dupa 12 ore", a mai mentionat Ziana Motora.

Aceasta i-a facut, miercuri, si un cadou doctorului Valentin Calu, unul dintre raniti, care este internat la Sectia de Terapie Intensiva a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Cluj.

"Cand ne-am intalnit la ambulanta cu dr. Calu, dupa ce a fost coborat de la locul accidentului de avion, i-am pus folia de supravietuire si el mi-a spus ca intotdeauna se gandea cat de bune sunt, cat de bine tin caldura si voia sa isi cumpere una. I-am promis ca ii fac una cadou. A intrebat de ce sa ii dau cadou, pentru ca nu a facut nimic, iar eu i-am spus ca merita pentru simplul fapt ca a supravietuit. Si miercuri i-am adus folia si m-a prins de mana si mi-a spus ca nu ii vine sa creada ca mi-am adus aminte de asta", a mai povestit Ziana Motora.

In accidentul aviatic petrecut luni dupa-amaiza, in Muntii Apuseni, si-au pierdut viata pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion, dupa ce avionul de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba.

In urma accidentului, au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Echipa medicala din avion mergea la Oradea, unde urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului si victimele au fost gasite de localnici dupa cautari de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, politisti, salvamontisti, angajati ai Parcului National Munti Apuseni si localnici.

Epava avionului prabusit in Muntii Apuseni a fost taiata in bucati si este transportata, in tractoarele localnicilor, catre centrul comunei Horea, unde va fi pazita de jandarmi pana in momentul in care va fi dusa intr-un loc in care poate fi studiata de anchetatori.

Toate cele cinci persoane ranite in accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi si traumatisme, au fost internate la sectia de terapie intensiva a Spitalului Judetean de Urgenta din Cluj.