Modul de implementare a unui proiect experimental prin care 80 de familii de romi aflate in Franta ar urma sa se restabileasca in Romania a fost discutat, miercuri, de oficiali din ministerele Afacerilor Interne si Muncii cu directorul general al Oficiului Francez pentru Imigratie si Integrare, scrie Mediafax.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informeaza ca miercuri, la sediul institutiei, secretarul de stat in MAI Bogdan Tohaneanu si secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice Codrin Scutaru l-au primit pe directorul general al Oficiului Francez pentru Imigratie si Integrare, Yannick Imbert.

La intrevedere, oficialul francez a fost insotit de Ambasadorul Frantei in Romania, Philippe Gustin, si de directorul Oficiului Francez pentru Imigratie si Integrare in Romania, Hossein Mokry.

In cadrul intalnirii, se arata intr-un comunicat citat de Mediafax, s-a discutat despre stadiul implementarii Acordului-cadru incheiat intre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Ministerul Afacerilor Interne si Oficiul Francez pentru Imigratie si Integrare. Documentul, instituit cu titlu experimental la finalul lui 2012, prevede sprijinirea, cu ajutorul Oficiului Francez pentru Imigratie si Integrare, a familiilor de cetateni romani de etnie roma revenite din Franta.

Totodata, precizeaza MAI, discutiile au vizat si "modul de implementare a unui proiect experimental ce se adreseaza unui grup tinta de 80 de familii de cetateni romani apartinand minoritatii romilor, domiciliati in judetele Alba, Bihor, Dolj, Mehedinti si Timis, care doresc sa revina din Franta pentru a se restabili pe teritoriul Romaniei".

Aceste familii urmeaza sa beneficieze de un ajutor de reinsertie, pentru a pune in aplicare un proiect de reinsertie sociala si economica, potrivit MAI.

"In acelasi context, oficialii au evocat buna colaborare avuta pana in prezent si au exprimat determinarea autoritatilor din Romania si Franta de a continua actiunile intreprinse in vederea incluziunii cetatenilor romani apartinand minoritatii romilor. Totodata, cele doua parti au convenit incheierea unui protocol aditional prin care sa fie extinsa sfera de aplicare a Acordului-cadru si sa fie prelungita durata acestuia, in contextul in care prezentul document ar urma sa expire in luna septembrie 2014", se mai arata in comunicat.