Procurori ai Sectiei de urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au dispus miercuri inceperea urmaririi penale in rem in cauza privind accidentul aviatic produs luni in Muntii Apuseni pentru incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu sau neindeplinirea lor, daca fapta este de natura sa puna in pericol siguranta zborului, si vatamare corporala din culpa.

Cercetarile continua pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor si imprejurarilor producerii accidentului, se mentioneaza intr-un comunicat transmis miercuri de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, citat de Agerpres.

"Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", se mai arata in documentul citat.

Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a declarat miercuri pentru Agerpres ca in cauza au fost dispuse mai multe expertize si au fost audiate mai multe persoane - martori si parti vatamate a caror stare de sanatate le permite sa vorbeasca cu procurorii.

Dosarul privind accidentul aviatic produs la limita dintre judetele Alba si Cluj a fost inregistrat inca de luni pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Cercetarile la fata locului au inceput in noaptea de luni spre marti, fiind efectuate de ofiteri criminalisti de la Inspectoratul de Politie al Judetului Alba si au fost reluate in dimineata zilei de marti, impreuna cu ofiteri din cadrul IPJ Cluj.

La fata locului au sosit ulterior si experti din cadrul Centrului de Investigatii a Aviatiei Civile, experti din cadrul Institutului Criminalistic al Politiei Romane, cercetarile fiind conduse de catre procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion si-au pierdut viata dupa ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul caruia se afla un echipaj medical a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj si Alba. La bord se aflau patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul Sf. Maria si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor -, Aurelia Ion, studenta in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti, si doi membri ai echipajului de zbor - pilotul Adrian Iovan si copilotul Razvan Petrescu.

Cauza mortii pilotului Adrian Iovan este soc traumatic si soc hipotermic, consecinta a unui politraumatism si expunerea la temperaturi scazute. A doua victima, sublocotenentul Aurelia Ion, ofiter-student in anul V la Institutul Medico-Militar din Bucuresti, in varsta de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scazute si tulburari de dinamica respiratorie, consecinta unui traumatism cervico-toracic.