Singurul vinovat de gestionarea defectuoasa a operatiunii de cautare si salvare a victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni este Romatsa. Cel putin asa se arata in concluziile raportului cerut de Guvern privind modul in care institutiile statului au intervenit dupa producerea accidentului aviatic. Practic, pentru STS nu este stabilita nicio vina, fapt care se afla in contradictie cu declaratiile premierului Victor Ponta care a spus ca va solicita in Consiliul Supram de Aparare a Tarii inlocuirea sefului serviciului. Vezi documentul atasat.

"Voi solicita oficial inscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS in acest caz, si, prin decizia CSAT ca nu tine de guvern, inlocuirea sefului STS", a declarat premierul inainte de prezentarea raportului. Practic, prin aceasta declaratie a acuzat si STS de "deficiente inacceptabile" in modul de gestionare a operatiunii de cautare a victimelor.

Potrivit raportului, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a coordonat operatiunile de cautare si salvare a supravietuitorilor din accident.

  • Concluziile raportului exact asa cum sunt prezentate in documentul Guvernului:

"ROMATSA Bucureşti NU a manifestat un rol activ în conformitate cu competențele prevăzute de lege, NU a luat măsurile necesare în vederea stabilirii zonei de căutare a aeronavei dispărute şi NU a declanşat operaţiunile de căutare, conform Regulamentului aprobat prin HG 471/2008.

În materialul transmis a apreciat că: În cazul acestui tip de incident, în care prin sistemul 112, o persoană de la bordul aeronavei aterizate forţat a comunicat o poziţie a locului incidentului, nu se mai procedează la o planificare a căutării, iar ISU alertate declanşează operaţiunile de deplasare a forţelor şi mijloacelor către locul incidentului în vederea salvării.

De asemenea, ROMATSA nu a solicitat, potrivit competențelor, sprijinul Centrului de Operații Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în vederea furnizării unor date şi informaţii relevante identificării coordonatelor de localizare a epavei aeronavei".

In ce priveste STS, raportul prezentat de Guvern (pag. 7) arata ca la ora 16.20, adica imediat dupa ce a primit apelul telefonic de la supravietuitorul dr. Radu Zamfir, Serviciul a alertat si pus la dispozitie informatia de localizare catre serviciile de interventie: ISU Cluj, IJP Cluj ambulanta Cluj. Raportul Guvernului arata ca STS a respectat astfel Regulamentul privind gestionarea situatiilor de urgenta generate de producerea unui accident de aviatie civila, regulament aprobat prin Hotararea de Guvern 741/2008.

Ce scrie raportul despre STS:

  • Elementele de localizare puse la dispoziţie reprezentau poziţionarea pe hartă a sectorului transmis de operatorul de comunicaţii mobile la iniţierea apelului către 112, în limitele tehnice prevăzute de lege (sector/celulă). Suprafața acestui sector este de circa 200 km patrati, într-o zonă muntoasă împădurită.
  • Doctorul  Radu Zamfir a revenit de mai multe ori cu apeluri către 112, la orele 16:22:33, 17:30:03, 19:12:39 şi 19:31:51.
    Pe durata convorbirilor telefonice cu dr. Zamfir s-a făcut tot posibilul pentru obţinerea coordonatelor geografice, în baza tipului de terminal telefonic avut la dispoziţie de apelant, dar nu au putut fi exploatate facilităţile terminalului mobil care ar fi putut ajuta la localizarea acestuia.
    STS a încercat determinarea mai precisă a locului incidentului, inclusiv apelând la sprijinul SNApOPSN (sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională), care dispun de capabilităţile specifice de identificare a localizării, dar nu s-a reuşit.
    În ceea ce priveşte semnalizările specifice ale aeronavelor aflate în avarie (date de echipamentele de locaţie pentru situaţii de urgenţă ELT), acestea nu pot fi recepţionate de către STS, deoarece furnizarea acestor informaţii revine altor instituţii.

In raport mai sunt prezentate si cateva solutii pentru o coordonare mai buna in situatii similare. "Ca urmare a analizei efectuate în conformitate cu procedurile standard reglementate de actele normative în vigoare şi având în vedere modul efectiv în care au acţionat instituţiile cu responsabilităţi, putem afirma că se impune instituirea unei coordonări ferme în situaţii similare, revizuirea procedurilor operaţionale din perspectiva respectării acestora, precum şi implementarea unor sisteme noi care să asigure în sistem de urgenţă stabilirea cu acurateţe a locaţiilor în care se petrec evenimente aviatice", se arata in raport.

Propunerile cuprinse in raport:

  • Sistem de localizare a terminalelor mobile în rețelele operatorilor de telecomunicații (pe cheltuiala operatorilor) asemănător obligațiilor prevăzute de lege de implementare a funcției legale de interceptare.
  • Implementarea unui sistem cu stații automate meteo și camere WEB pe infrastructura operatorilor de telecomunicații și STS, în zonele neacoperite de stațiile meteo ale Administrației Naționale de Meteorologie, de regulă în zonele montane.
  • Procedură operațională în baza căreia structurile responsabile să solicite date și informații, iar instituțiile cu atribuții să le furnizeze în format integrat.
  • Exerciții de alarmare periodice în scopul verificării modului de acțiune a structurilor cu responsabilități în situația producerii unor accidente aviatice în zone dificile."

Reamintim capremierul Victor Ponta a anuntat marti ca a decis inlocuirea din functie doar a secretarului de stat din Minsiterul de Interne Catalin Chiper si ca a solicitat Ministerului Transporturilor inlocuirea directorului general si directorului de operatiuni Romatsa, ca masuri in urma accidentului aviatic din Apuseni de luni. De asemenea, Ponta a anuntat ca va solicita in Consiliul Supram de Aparare a Tarii inlocuirea sefului STS. El a catalogat interventia autoritatilor de luni drept un esec, apreciind ca "au existat in operatiunea de cautare si salvare deficiente inacceptabile care la nivelul opiniei publice si eu personal le consider ca producind indignare justificata".

Inainte de anuntul premierului circula informatia ca si ministrul de interne Radu Stroe va fi inlocuit. Mai multi lideri PSD sustineau ei remanierea lui Radu Stroe si a secretarului de stat Constantin Chiper din Ministerul de Interne. De asemenea, nemultumiri existau si la adresa ministrului Apararii, Mircea Dusa (PSD) pentru ca nu ar fi furnizat informatii corecte si rapide premierului Ponta. In cele din urma, nici Radu Stroe si nici Mircea Dusa nu au fost demisi.