"Citesc zilnic opinii noi si originale despre 'scandalul din educatie' din partea multor 'formatori de opinie'. Unii redescopera apa calda", scrie fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu pe blogul sau, avertizand ca "nu mai e loc de nuante". Intr-un text adresat "unora dintre 'liderii de opinie'", consilierul prezidential afirma: "Eu ii intreb: oameni buni, unde erati in vara lui 2011 cand cei care au organizat primul bacalaureat corect, incepand cu cei 20.000 de supraveghetori, cei peste 40 de inspectori si intreg aparatul ministerului erau linsati mediatic pentru curajul de a fi aratat adevarul? V-ati inflamat trei zile dupa care ati uitat".

Daniel FuneriuFoto: Agerpres

Intr-un articol publicat pe blogul sau, cu titlul "Mica mea mare rafuiala cu unii 'lideri de opinie': sunteti si voi vinovati", Daniel Funeriu scrie: "Citesc zilnic opinii noi si originale despre 'scandalul din educatie' din partea multor 'formatori de opinie'. Unii redescopera apa calda. Ca la fotbal, fiecare are 'teoria lui'. Eu ii intreb: oameni buni, unde erati in vara lui 2011 cand cei care au organizat primul bacalaureat corect, incepand cu cei 20.000 de supraveghetori, cei peste 40 de inspectori si intreg aparatul ministerului erau linsati mediatic pentru curajul de a fi aratat adevarul? V-ati inflamat trei zile dupa care ati uitat".

"Si atunci filosofati, ca acum, despre sexul ingerilor. Nu ati inteles nici atunci, si nu pareti sa intelegeti nici acum ca nu mai e loc de nuante. Miza nu eram eu si bacalaureatul organizat de mine. Miza nu era Guvernul Boc si nici macar criza. Miza erau copiii vostri. N-ati cuplat atunci. N-ati avut atunci rabdarea sa intelegeti de ce impreuna cu oameni extraordinari, ca Mircea Miclea si zeci de mii de dascali onesti si dedicati, am luptat si pentru clasa pregatitoare si pentru masteratul didactic, si pentru finantarea per elev si pentru camere video la bac si pentru invatamantul profesional sau universitati libere de plagiat", sustine fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu.

Potrivit acestuia, "reforma propusa de comisia Miclea, pentru care mi-am dat si ultimul strop de energie politica, era intr-adevar ultima sansa sa facem ceva cu educatia din Romania. A, era sa uit: cum puteati voi sa priviti cu ochi buni o 'reforma basista'? Sufereati, mai toti, de sindromul Ponta: 'vine de la Basescu deci e rau'".

Consilierul prezidential atrage atentia si ca testele PISA 2012 arata "ca, fata de 2009, avem cea mai mare crestere din UE. Va e greu sa vedeti ca, pentru prima data, nu mai suntem ultimii, pentru prima data avem o crestere consistenta. Am depasit trei tari din UE. Stiti ce a diferentiat perioada 2009-2012 fata de toti ceilalti ani dupa 1989? Va spun eu: Boc a fost premier si eram in plina perioada 'basista'. Si in sfarsit am progresat".

"Dragi 'formatori de opinie': da, in sistemul de educatie e multa mizerie. Da, si parintii si profesorii sunt jumatate victime, jumatate complici. Da, si voi purtati o vina egala cu cea a tuturor ministrilor si a tuturor decidentilor. Vina voastra, a formatorilor de opinie, de a nu fi avut rabdarea sa distingeti binele de rau. Vina voastra, a formatorilor de opinie, este de a fi inoculat, zi de zi, in mintea romanilor ca 'toti sunt la fel'. Iar prin asta nu faceti decat sa scadeti, zi de zi, gradul de incredere in presa, in voi si in fiecare dintre noi. Va mai mirati ca abjecta antena 3 umple spatiul mediatic cu fiere? Eu, si altii ca mine, am avut partea noastra si de mult ne simtim ca un stejar de care se scarpina un mistret atunci cand ne toaca 'mogulii'", scrie Daniel Funeriu.

Acesta continua precizand ca "nu toti sunt la fel. Nu e tot una sa ai un doctorat cu un laureat Nobel sau la Sorbona, Oxford, Harvard sau sa-ti fi plagiat doctoratul cu un puscarias, fie el si inteligent. Nu e tot una sa servesti, miseleste prin legi strambe si greu de inteles, mediocritatea din educatie sau sa dai legi luate ca referinta in UE, care izvorasc din studii stiintifice. Nu e tot una sa ai curajul de a spune adevarul cu ascunderea adevarului sub pres in stil comunistoid".

Fostul ministru al Educatiei sustine ca "daca nu dezradacinam comportamentele trecutului pana la ultimul fir putem sa ne luam adio de la viitorul Romaniei. Cred ca intr-un an vom fi dincolo de reparabil".

"Dar cu cine sa le dezradacinezi si mai ales pentru cine? Uitati-va la textele pe care le scriati acum 10 ani si la cele de azi. Chiar nu v-ati plictisit sa bagati in malaxorul de vorbe aceleasi concepte? Chiar nu vedeti ca articolele voastre nu spun decat 'politicianul X e un prost'? Aveti puterea intelectuala sa scrieti un singur articol in care, succint, sa prezentati argumente pro, argumente contra si sa trageti si o concluzie? Nu, asta nu e NUMAI munca politicianului. Daca nu o faceti voi, la urechile romanilor nu vor mai ajunge decat fraze monosilabice care abrutizeaza. Consecinta inevitabila este ca nu veti mai avea luxul de a scrie liber in curand", incheie Daniel Funeriu.