Romania va produce integral doi nanosateliti, la Institutul de Stiinte Spatiale de la Magurele, ce fac parte dintr-o 'constelatie' de 50 de nanosateliti care vor fi lansati la nivel international si vor avea ca misiune cercetarea atmosferei inalte a pamantului, proiect finantat prin Agentia Spatiala Europeana, a declarat duminica ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, citat de Agerpres.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, a vorbit intr-o conferinta de presa despre vizita sa in Statele Unite ale Americii si despre subiectele atinse in discutiile cu oficiali din SUA.

"Vizita a avut ca punct central Forumul International pentru Explorare Spatiala si vizita la NASA si vreau sa multumesc Agentiei Spatiale Americane pentru colaborarea extraordinara de care am beneficiat. La finalul acestei intalniri intre NASA si Ministerul Educatiei, respectiv ROSA - Agentia Spatiala Romana - s-a stabilit colaborarea in proiecte de explorare interplanetara in domeniul nanosatelitilor. Romania va avea in noua constelatie de 50 de nanosateliti care vor fi lansati la nivel mondial doi sateliti, alaturi de Statele Unite, Japonia, Germania sau Italia si este extrem de importanta pentru noi participarea la acest exercitiu", a spus Costoiu.

El a explicat ca NASA a declarat sprijinirea partii romane cu specialisti si know-how, precum si sprijinul in realizarea capitolului de cercetare spatiala din strategia romaneasca de cercetare.

"Curand dupa aceasta vizita am avut confirmarea din partea administratorului NASA, generalul Charles Bolden, ca va vizita Romania in acest an pentru prezentarea oportunitatilor cercetarii spatiale tinerilor si companiilor din Romania", a afirmat Costoiu.

Potrivit ministrului, in cadrul Forumului International pentru Explorare Spatiala, Romania este una dintre cele mai importante forte stiintifice din Europa de Est in acest domeniu, tara noastra fiind si al doilea stat al Europei de Est acceptat ca membru al Agentiei Spatiale Europene.

"Datorita acestui statut, oamenii de stiinta romani vor participa la noile misiuni de explorare a Lunii, la misiunile de explorare a planetei Marte si a planetei Jupiter. Romaniei ii va fi repartizata zona de elaborare a mediului de radiatii care se afla in jurul planetei Jupiter. Practic, platforma de la Magurele va fi gazda acestor experimente prin care vom incerca sa simulam acest mediu de radiatii, cercetare cu efecte si in plan practic pentru analiza efectelor acestor radiatii asupra satelitilor de comunicatii", a declarat ministrul delegat.

Mihnea Costoiu a adaugat ca, impreuna cu presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Cimpeanu, s-au stabilit intelegeri astfel incat de la 1 iulie 2014 sa poata fi lansate proiectele de schimburi academice bilaterale intre universitatile din Romania si cele americane, precum si faptul ca George Washington University a acceptat sa primeasca lectoratul de limba si cultura romana la Washington, urmand sa fie infiintata prima catedra de limba, cultura si civilizatie romaneasca in capitala Statelor Unite.

De asemenea, in Portland, Oregon, urmeaza sa fie infiintata o scoala romano-americana, cu finantare din partea SUA, dar si finantare privata.

"In Portland, este una dintre cele mai importante comunitati romanesti din Statele Unite, una dintre cele mai active, comunitate care a reusit infiintarea unui centru cultural si care, de peste doi ani de zile, incearca sa puna bazele unei scoli romano-americane finantata de statul american, asa numitele 'public charter school', beneficiind de noua legislatie americana si sunt bucuros ca prin prezenta noastra am putut acorda sprijin si am putut discuta, negocia cu partenerii americani pentru infiintarea acestei scoli si speram ca in cursul acestui an scoala sa fie infiintata. De altfel, in numele Guvernului am mentionat sprijinul pe care suntem dispusi sa-l acordam infiintarii acestei scoli, atat cu materiale didactice, cat si cu profesori daca este nevoie, precum si cu softuri specializate la care ministerul deja lucreaza", a detaliat Costoiu.

El a mai mentionat ca, in a doua parte a vizitei, au avut loc intalniri cu oficiali americani, precum John Holdren, consilierul presedintelui Obama pentru probleme de stiinta si tehnologie, si cu diferiti reprezentanti ai Departamentului de Stat.

In cadrul vizitei s-a pus problema consolidarii parteneriatului strategic dintre SUA si Romania in zona cercetarii si a finantarii proiectelor de cercetare comuna incepand cu toamna anului 2014 impreuna cu directorul al National Science Foundation, precum si cu departamentul de energie din SUA.

"Am stabilit participarea specialistilor americani de asemenea la elaborarea strategiei nationale a invatamantului superior si a cercetarii si dezvoltarii, precum si sprijinirea schimburilor academice in plus fata de cele oferite de programul 'Fullbright' ce a fost semnat in octombrie trecut de ministrul Pricopie la Washington", a spus Costoiu.

Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, Mihnea Costoiu, a efectuat o vizita oficiala in Statele Unite in intervalul 6-14 ianuarie.