O cladire istorica din centrul municipiului Cluj-Napoca, evaluata la 5 milioane de euro, a fost retrocedata in urma unei sentinte a Curtii de Apel Cluj urmasilor familiei Banffy, informeaza Mediafax. Decizia este executorie, dar nu irevocabila, urmand sa fie atacata cu recurs la ICCJ de catre actualul proprietar.

Avocatul Romulus Luca, care a reprezentat interesele celor cinci mostenitori ai contesei Banffy Maria, a declarat, sambata, pentru agentia de presa citata ca procesul de revendicare pentru cladirea din Piata Unirii din Cluj-Napoca a inceput in anul 1999.

"Procesul de revendicare a cladirii din Piata Unirii nr. 10, asa-numitul Palat Josika, a fost inceput in anul 1999, de catre tatal meu. Curtea de Apel Cluj s-a pronuntat in 6 decembrie 2013, constatand ca statul roman a preluat fara titlu imobilul si a dispus radierea dreptului de proprietate al SC Unita Turism si predarea posesiei catre urmasii familiei Banffy. Sentinta nu este irevocabila, insa este executorie. Mai este cale de recurs la ICCJ, dar acest lucru nu suspenda executarea. S-au inceput demersuri de catre mostenitori pentru a intra in posesia intregului imobil, care are o suprafata utila de peste 2.000 de metri patrati, si negocieri cu actualii chiriasi. In opinia mea, valoarea imobilului ar fi cam de 5 milioane de euro", a spus Luca.

Potrivit acestuia, la inceputul saptamanii viitoare, in prezenta executorului judecatoresc, se va negocia cu actualii chiriasi plata chiriei catre mostenitorii familiei Banffy, iar daca nu se va ajunge la o intelegere, acestia urmeaza sa fie evacuati din imobil.

Luca a afirmat ca imobilul a fost revendicat de cinci persoane - Cristina Bojthe, Toma Stefan Andrei Banffy, Adalbert Iosif Banffy, Andras Jozsef Banffy si Clara Fruszina Banffy, mostenitorii contesei Maria Banffy, decedata in 1984, care dobandise proprietatea de la contesa Paula Bethlen (nascuta Josika).

Directorul SC Unita Turism Cluj, Alexandru Apahidean, a declarat, sambata, ca sentinta Curtii de Apel Cluj va fi atacata cu recurs la ICCJ.

"Noi ne pregatim sa punem in aplicare sentinta data, care este executorie, dar o vom ataca cu recurs la ICCJ. Ni se pare normal ca urmasii fostului proprietar sa ceara inapoi imobilul, dar nemultumirea noastra este ca statul roman face dreptate acestora printr-o nedreptate. Statul nu trebuia sa privatizeze cladirea. Nu inteleg de ce atata graba, daca mai exista o cale de atac. Noi ne pregatim sa parasim cladirea si sa revenim daca vom castiga la ICCJ. Daca pierdem si la ICCJ, deschidem proces impotriva statului roman prin AVAS, urmasul FPS", a spus Apahidean.

Potrivit acestuia, in cladirea respectiva a functionat inainte de 1989 fostul Oficiu Judetean de Turism (OJT) Cluj, care s-a transformat dupa 1990 in SC Turism Transilvania. La privatizarea acesteia, SC Unita Turism a cumparat actiunile de la FPS si SIF.

"Cladirea a fost cumparata de la statul roman", a subliniat Alexandru Apahidean.

Palatul Josika, construit in secolul al XVI-lea, a fost resedinta fostului comite al Clujului, Josika Antal, iar ulterior imobilul a apartinut familiei contesei Banffy Maria. Imobilul figureaza pe lista monumentelor istorice.

O alta cladire din Piata Unirii din Cluj-Napoca, Palatul Banffy, fosta resedinta din secolul al XVIII-lea a guvernatorului Transilvaniei, contele Banffy Gyorgy, alta ramura a familiei decat cea care a revendicat Palatul Josika, este, de asemenea, revendicata de mai multe persoane.

Palatul Banffy a fost construit intre anii 1774 si 1785, de catre arhitectul german Johann Eberhard Blaumann, fiind unul dintre cele mai importante edificii baroce ale secolului al XVIII-lea din Cluj-Napoca.

Cladirea adaposteste din anul 1951 Muzeul National de Arta Cluj-Napoca, cu un patrimoniu de pictura, grafica si arta decorativa de peste 13.000 de lucrari, institutia aflandu-se in subordinea Consiliului Judetean Cluj.

"A fost deschis, dupa anul 2000, un proces de revendicare a palatului de catre urmasii unei servitoare, romanca, care a lucrat pentru ultimul descendent al familiei Banffy. Procesul nu este finalizat, nu s-a facut punerea in posesie", a declarat, sambata, corespondentului MEDIAFAX, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Vakar Istvan.

De asemenea, alte cladiri din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca au fost revendicate de Biserica Romano-Catolica, unele fiind retrocedate.