Doua profesoare de la Colegiul Kiritescu din Capitala au fost acuzate de colecta respectiv de a fi pretins schimbarea bancilor de la clasa, insa parintii spun ca ei au avut initiativa sa stranga bani pentru mobilier si alte bunuri, au declarat pentru Mediafax surse apropiate anchetei.

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a declansat, luni, verificari la Scoala Gimnaziala "Sfantul Andrei", Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" si Colegiul Economic "Costin C. Kiritescu", dupa ce a primit sesizari privind colecte de bani.

In cazul Colegiului Economic, au fost doua situatii: sesizarea mamei unui unui elev din clasa a VI-a care reclama ca diriginta ar fi pretins bani pentru cadouri, banci, paznici, auxiliare si pentru femeia de serviciu si o inregistrare a unei eleve de liceu care a transmis presei o inregistrare cu o profesoara de la clasa care le spunea elevilor ca, daca nu vor fi de acord cu schimbarea mobilierului, vor ramane cu "jegul de banci" pe care il au, dupa cum au precizat, pentru Mediafax, surse apropiate anchetei.

Mama elevului din clasa a VI-a a depus la ISMB o "plangere penala".

O echipa de cerectare a ISMB a analizat timp de trei zile sesizarile privind cele doua cadre didactice de la Kiritescu.

Dupa cele trei zile de cercetari, in care au avut loc discutii cu profesorii, cu comitetul de parinti al scolii si comitetele de parinti de la cele doua clase implicate si au fost impartite chestionare, comisia a ajuns la concluzia ca in sesizari sunt date rupte din context.

Astfel, la clasa a VI-a, comitetul de parinti a strans bani si a cumparat mobilierul, iar clasa este una model pe scoala. Informatia potrivit careia diriginta de la clasa a VI-a ar fi pretins bani nu a fost confirmata de nimeni. Parintii recunsoc faptul ca au strans bani pentru mobilier, dar comitetul s-a ocupat de aceasta actiune. In plus, din declaratiile parintilor rezulta ca diriginta nu primea cadouri.

Totodata, niciun parinte si nici profesorii nu a confirmat ca aceasta diriginta ar fi pretins bani pentru achizitia unor culegeri.

Pe de alta parte, din declaratiile unei profesoare de religie reiese ca tatal copilului a carui mama a facut plangerea a fost la scoala si a rostit, pe hol, cuvinte violente la adresa dirigintei pentru ca i-a dat copilului lui nota 3. Diriginta a facut plangere penala pentru ca a fost agresata de prainte, au mai aratat sursele citate.

In cel de-al doilea caz, in care o profesoara apare intr-o inregistrare spunandu-le elevilor ca, daca nu vor fi de acord cu schimbarea bancilor, vor ramane cu "jegul acesta de banci", ancheta a relevat ca initiativa de a strange bani pentru a schimba mobilierul a apartinut comitetului de parinti ai acestei clase, in anul scolar 2012 - 2013. Parintii au contactat o firma cu care nu s-au inteles asupra pretului si au renuntat la schimbarea mobilierului.

Inregistrarea cu profesoara a fost facuta de o eleva de la clasa si transmisa presei.

In consiliul de administratie al scolii, un profesor a amintit ca, pentru aceasta eleva, se propusese nota 3 la purtate in anul scolar 2012 - 2013, pentru comportamentul neadecvat pe care l-a avut in fata consililui profesoral unde fusese invitata.

Consiliul de administratie al ISMB va decide, vineri, sanctiunile administrative ce pot fi date unitatii de invatamant.

Totodata Cosniliul de Administratie al Colegiul Economic "Costin C. Kiritescu" va face propria ancheta care va analiza atitudinea celor doua cadre didactice reclamate.

Sesizarile privind Scoala Gimnaziala "Sfantul Andrei" si Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" nu s-au confirmat, au mai declarat pentru Mediafax sursele citate.

ISMB: Fiecare scoala va avea propria comisie care sa verifice posibila colecta de bani de la parinti

Fiecare scoala va desemna o comisie interna care sa verifice o posibila incalcare a prevederilor legale privind implicarea cadrelor didactice in colecta de bani de la parintii elevilor pentru diferite activitati, a anuntat Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB).

ISMB a transmis, joi, catre toate unitatile de invatamant preuniversitar din Bucuresti, o adresa prin care li se solicita "masuri urgente prevenirea si combaterea coruptiei in educatie", transmite Mediafax.

Astfel, la nivelul fiecarei scoli se va constitui o comisie care va efectua o verificare interna privind o posibila incalcare a prevederilor legale in vigoare referitoare la implicarea cadrelor didactice sau a altor angajati ai unitatii, in strangerea de sume de bani de la parintii elevilor pentru diferite activitati.

Comisia va elabora un raport, la care vor anexa toate documentele justificative, in maxim trei zile lucratoare de la consitutire, si va inainta documentul consiliului de administratie al unitatii de invatamant.

Potrivit ISMB, consiliul de administratie al scolii, in functie de concluziile cuprinse in raport, va lua masuri legale ce se impun, respectiv: va elabora in regim de urgenta un plan de masuri in vederea informarii, prevenirii si combaterii actelor de coruptie ce pot sa apara in unitate, tinand cont de vulnerabilitatile identificate, si va numi prin decizie o comisie de cercetare disciplinara care va cerceta presupusele abateri ale persoanelor implicate, cu respectarea Legii Educatiei Nationale si a prevederilor Codului Muncii.

Persoanele vinovate de incalcarea legii vor fi sanctionate drastic. De asemenea, vor fi sesizate de urgenta organele competente in conditiile in care se va constata ca anumite fapte imbraca prin natura lor caracter penal. Unitatea de invatamant, prin director, va informa de urgenta ISMB, cu privire la aspectele constatate.