Principala amenintare externa la adresa Romaniei este reprezentata de evolutiile din Uniunea Europeana spre miscari eurosceptice si extremiste, a declarat joi seara seful Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, care a afirmat ca isi doreste sa revina in viata politica, dupa ce nu va mai fi seful spionajului extern.

"Cel mai mare pericol extern este legat de evolutiile din UE spre o zona de extreme in care lumea incearca sa se intoarca la niste solutii vechi, nu spre viitor", a afirmat Melescanu, la Digi 24.

Acesta a notat ca acest gen de miscari politice "pare sa castige teren" si reprezinta o amenintare pentru toata lumea, deoarece "se afecteaza principiile solidaritatii, colaborarii" intre tarile membre.

"Fiecare va incerca sa-si rezolve problemele in interiorul frontierelor nationale", a precizat acesta, adaugand ca "ne putem astepta la o crestere destul de importanta a reprezentarii euroscepticilor" la alegerile pentru Parlamentul European.

Intrebat daca isi doreste sa reia cariera politica, Teodor Melescanu a spus ca nu si-a pus "problema permanentizarii sau a unei misiuni de lunga durata la SIE".

"As dori sa o exercit in continuare dar se va termina la un moment sau altul", a declarat seful SIE, mentionand ca vede aceasta functie ca o "paranteza deschisa in cariera politica".

"Chiar ma gandeam ca ar fi mare pacat sa nu pot sa fructific toate informatiile pe care le-am obtinut in aceasta perioada", a comentat fostul ministru de Externe.

Intrebat de moderatorul Luca Niculescu la ce se refera, Melescanu a raspuns: "Cunosti foarte multi oameni, lucruri care se intampla in spatele scenei".

"Ma intereseaza sa folosesc si experienta si cunostintele pe care le-am acumulat, si o bruma de capital de imagine. Doresc sa-mi folosesc in continuare acest capital de incredere in folosul Romaniei", fie in parlament, fie in administratie, a subliniat acesta, mentionand ca nu are "un obiectiv foarte fix". "Chiar doresc sa fac ceea ce pot pentru ca lucrurile sa mearga in directia buna pentru Romania".

Intrebat daca vizeaza postul de presedinte al Romaniei, Teodor Melescanu a raspuns: "Nu, nu am discutat cu absolut nimeni asemenea chestiuni".

In ceea ce priveste eventualitatea ca un partid sa ii ceara acest lucru, seful SIE a afirmat ca in general evita sa raspunda "intrebari ipotetice". "Daca ar fi, o sa vedem", a comentat el.