Plafonarea numarului cetatenilor mobili ai UE care doresc sa se stabileasca intr-un alt stat membru ar insemna nu doar subminarea uneia dintre principalele valori fundamentale ale UE, ci si blocarea cresterii europene si a sansei la bunastare, a declarat liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt, citat intr-un comunicat dat publicitatii la Bruxelles.

'Fara acest drept, nu exista Europa. Plafonarea numarului de migranti din randul cetatenilor UE nu inseamna doar subminarea uneia dintre cele mai mari realizari ale integrarii UE si a uneia dintre principalele valori fundamentale, ci si blocarea cresterii europene si a crearii bunastarii', a declarat Guy Verhofstadt, citat de Agerpres.

Chestiunea a fost abordata si de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in cadrul discursului sustinut in plenul Parlamentului European (PE) miercuri, cu prilejul dezbaterii prilejuite de preluarea presedintiei semestriale a Consiliului UE de catre Grecia.

'Sa nu folosim stereotipuri si mituri', a afirmat miercuri Barroso, avertizand impotriva atitudinilor 'inguste si soviniste' si a populismului, fara a face insa referire directa la Marea Britanie sau la alte tari. 'Sa nu cedam in fata alarmismului si confuziei', a mai spus Barroso in fata europarlamentarilor, la Strasbourg.

Premierul britanic David Cameron a facut apel in mod repetat la limitarea liberei circulatii a persoanelor si a alimentat preocuparile privind venirea imigrantilor din Romania si Bulgaria in Marea Britanie in cautarea unui loc de munca sau a ajutoarelor sociale, desi nu a putut prezenta probe in acest sens.

'Sa avem o dezbatere rationala si rezonabila', a pledat Barroso in plenul PE, adaugand ca, daca exista dovezi privind un posibil abuz impotriva regulilor de libera circulatie, tarile au obligatia de a lua masuri si sunt libere sa faca acest lucru in conformitate cu legislatia in vigoare.