Premierul Victor Ponta i-a cerut propus ministrului Educatiei, Remus Pricopie, sa-l ajute cu resursele Corpului sau de Control pentru actiunile de verificare din scoli. "Domnule ministru Pricopie, daca aveti nevoie si de resursele Corpului meu de control, va ajut, vreau sa avem o situatie foarte clara apropo de ce se intampla anormal de zeci de ani in invatamantul romanesc", a spus Ponta.

Acesta i-a cerut ministrului sa fie finalizate codurile de etica. "Vreau sa stabilim foarte clar ce se intampla cu meditatiile, cu toate celelalte, cu fondul clasei. Vreau sa avem niste reglementari foarte clare, pentru ca abuzurile care sunt relevate nu stiu daca sunt simple exceptii sau nu cumva constituie o regula", a mai spus Ponta.

Codul de Etica pentru sistemul de invatamant preuniversitar va fi realizat pana la sfarsitul anului scolar, pe 15 iunie, a declarat marti Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale si presedintele Comisiei pentru prevenirea coruptiei in invatamantul preuniversitar. "Dupa Strategia anticoruptie vom merge mai departe cu Codul Etic", a declarat marti Gabriel Ispas, citat de Agerpres. Acesta a precizat: "Am declansat o cruciada impotriva coruptiei din sistem".

De asemenea, Constantin Traistaru, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), a discutat cu directorii scolilor despre problema fondului clasei si prevenirea coruptiei in unitatile de invatamant. Oficialul le-a prezentat directorilor scolilor din Capitala o lista cu activitatile care favorizeaza coruptia in sistemul de invatamant, scrie Mediafax. Printre activitatile indicate de inspectorul general sunt urmatoarele:

  • inscrierea la clasa pregatitoare
  • constituirea claselor la inceput de an scolar
  • transferul elevilor
  • activitatea Scoala dupa scoala
  • meditatii particulare cu elevii de la clasa
  • constituirea fondului comitetului de parinti
  • organizarea optionalelor
  • materialele auxiliare, respectiv culegeri distribuite in scoli, caz in care profesorii se transforma in agenti comerciali
  • concursuri cu plata (daca asociatiile de parinti sustin astfel de actiuni, atunci isi asuma responsabilitatea acestora)
  • organizarea banchetelor la sfarsit de an scolar sau de semestru
  • examenele nationale, cele de definitivat si de titularizare

Luni, 13 ianuarie, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a anuntat ca a primit mai multe sesizari privind astfel de fapte in scoli si ca a declansat verificari la Scoala Gimnaziala "Sfantul Andrei", la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" si la Colegiul Economic "Costin C. Kiritescu" (Detalii aici).

Un alt caz a fost sesizat la Sectia 6 Politie din Capitala, relateaza Mediafax. Tatal unui copil care invata la Scoala Centrala le-a spus politistilor ca invatatoarea a amenajat in clasa un loc la perete unde copiii pedepsiti sunt pusi sa dea cu capul. Surse din Politia Capitalei au declarat pentru Mediafax ca barbatul a sustinut ca cel putin doi elevi au fost pusi in aceasta situatie. De asemenea, parintele a reclamat si faptul ca elevii sunt obligati sa plateasca taxe pentru participarea la diverse concursuri.

In ceea ce priveste situatia de la Scoala nr. 10 "Maria Rosetti" din Bucuresti, Consiliul de Administratie al scolii a decis vineri, 10 ianuarie, desfacerea contractului de munca al invatatoarei Dana Blandu. De asemenea, scoala a decis si sesizarea Parchetului in cazul invatatoarei. Un dosar penal in cazul invatatoarei Dana Blandu este deja inregistrat la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2, in urma unei sesizari facute, in 30 decembrie 2013, de catre Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Dosarul a fost trimise in 8 ianuarie de procurori la Sectia 6 Politie, unde anchetatorii care fac cercetari pentru primire de foloase necuvenite.

Anchetatorii au stabilit sa audieze aproximativ 20 de parinti ai copiilor din clasa invatatoarei Dana Blandu. Audierile la Sectia 6 Politie au inceput in 9 ianuarie, cand au fost sa dea declaratii femeia care a inregistrat-o pe invatatoare atunci cand cerea bani pentru cadouri si tatal altui copil, relateaza Mediafax.

Ancheta administrativa de la Scoala nr. 10 si cea a Parchetului Judecatoriei Sector 2 au inceput dupa ce in presa a fost prezentata o inregistrare video preluata de pe YouTube, in care este surprinsa o discutie intre parinti si invatatoarea Dana Blandu, care cere bani pentru cadourile de sarbatori.