Judecatoria Sectorului 1 i-a condamnat pe Petru Nica, Romulus Aurelian Paven si Gabriel Constantin Velescu la 10 ani de inchisoare, iar pe Ionela Popa, iubita lui Velescu, la doi ani si jumatate cu suspendare, in dosarul cunoscut drept "Jaful secolului", anunta Agerpres. Totodata, cei trei inculpati, acuzati de jefuirea unei banci, in iulie 2004, au fost obligati in solidar la plata de daune materiale catre partea civila Sc International CPI Security SRL a 892.404 de lei si 28.803 de dolari.

Cei trei barbati au fost condamnati pentru furt calificat cu consecinte deosebit de grave, iar Popa, pentru favorizarea infractorului.

Decizia nu este definitiva, ea putand fi atacata cu recurs la Tribunalul Bucuresti.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, in 22 martie 2012, la cate 11 ani de detentie pe Petru Nica, Gabriel Constantin Velescu si Aurelian Romulus Paven, obligandu-i si la plata in solidar a sumelor amintite. Ionela Popa a fost condamnata la doi ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.

Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care in 6 noiembrie 2012 a admis apelul formulat de Nica, Velescu si Paven. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au desfiintat sentinta din 22 martie 2012 pronuntata de Tribunalul Bucuresti si au dispus rejudecarea in fond a cauzei de catre Judecatoria Sectorului 1.

Dosarul a fost inregistrat in 25 martie 2013 la Judecatoria Sectorului 1.

In dimineata de 5 iulie 2004, in jurul orei 4.30, Petru Nica - angajat al CPI Security - a fugit cu o masina blindata incarcata cu bani proveniti de la filialele din Galati, Constanta si Ploiesti ale bancii ABN Amro.

In jurul orei 9.00, autospeciala, care transporta 88,4 miliarde de lei vechi si 33.396 de dolari, a fost gasita abandonata pe strada Madrigalului, din cartierul Baneasa.

Potrivit anchetatorilor, Velescu si Paven l-au asteptat pe Nica pe traseu, pe DN 1, cu o masina. Ei au mers apoi in spatele autospecialei pana in apropierea restaurantului Cocosatul din cartierul Baneasa, unde Nica a oprit masina, iar colegul care il insotea - Dan Vlasceanu - a coborat sa faca o serie de cumparaturi. Nica a plecat apoi cu autospeciala, iar ceilalti doi complici l-au insotit pana pe strada Madrigalului, pe malul lacului Herastrau, unde, mai tarziu, politistii au descoperit masina abandonata.

Totodata, potrivit anchetatorilor, in zilele care au urmat jafului, Paven si Velescu au luat legatura cu o agentie imobiliara, incheind un precontract pentru cumpararea unei vile la Snagov, pe numele Ionelei Popa - prietena celui de-al doilea. Ei au platit 12.000 de dolari si un comision pentru agentia imobiliara, urmand sa perfecteze contractul de vanzare-cumparare a imobilului cu proprietarul vilei, un cetatean strain.

Cea mai mare parte a prejudiciului a fost recuperata, dar restul de bani - in jur de 8,5 miliarde de lei - nu au fost inca gasiti.

Nica, Velescu si Paven au fost trimisi in judecata in dosarul "Jaful secolului" in decembrie 2004, iar in in ianuarie 2006, Tribunalul Bucuresti i-a condamnat la cate 14 ani de inchisoare. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis rejudecarea cazului.

In februarie 2007, instanta suprema a decis ca magistratii Tribunalului Bucuresti au judecat "simplist" dosarul cunoscut drept "Furtul secolului", respingand probe "utile" care ar fi putut lamuri cuantumul prejudiciului si ignorand actele oficiale ale bancilor care infirma inscrisurile olografe privind paguba. Totodata, judecatorii instantei supreme au dispus ca, la rejudecare, sa se efectueze experimentul judiciar cu privire la suma de banii ce putea fi transportata cu masina furgon.

Dosarul a ajuns din nou la Tribunalul Bucuresti, care a inceput rejudecarea cauzei in 5 martie 2007. Cinci ani mai tarziu, in 22 martie 2012, instnata i-a condamnat pe Petru Nica si pe complicii lui Gabriel Velescu si Aurelian Paven la cate 11 ani de inchisoare cu executare, pentru furt calificat si pe Ionela Popa la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru favorizarea infractorului.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au mai dispus atunci ca Nica, Velescu si Paven sa plateasca in solidar SC International CPI Security SRL daune materiale in cuantum de 892.404 de lei si 28.803 de dolari in echivalentul in lei la data executarii obligatiei. Decizia a fost contestata in aprilie 2007 la Curtea de Apel Bucuresti, dosarul fiind trimis pentru rejudecare la Judecatoria Sector 1.