Consiliul Baroului Bucuresti a decis luni excluderea fostului premier Adrian Nastase din avocatura, dupa condamnarea definitiva la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul Zambaccian. A fost decisa, totodata, excluderea din avocatura a lui Catalin Voicu. Decanul Baroului Bucuresti, Ion Ilie Iordachescu, a precizat ca excluderea lui Adrian Nastase din avocatura s-a facut pe temeiul nedemnitatii profesionala, avand in vedere ca a primit doua condamnari cu detentie.

Adrian NastaseFoto: HotNews / DP

"Astazi s-a hotarat excluderea din profesia de avocat a domnului Nastase Adrian si a dl avocat Voicu Catalin. Cei doi avocati au fost exclusi din profesia de avocat. S-a amanat discutarea situatiei profesionale a avocatului Costiniu Florin, plecand de la premisa ca dansul si-a facut prin diverse memorii, cereri, aparari aparte fata de ceilalti doi avocati", a declarat decanul Baroului Bucuresti.

Potrivit Consiliul Baroului Bucuresti, ca urmare a celor doua condamnari, a fost lezata imaginea profesiei de avocat lezata.

Iordachescu a precizat ca decizia poate fi contestata.

Intrebat ce a determinat Consiliul sa ia decizia de excludere a lui Nastase in conditiile in care in urma prime condamnari o asemenea actiune nu a fost considerata necesara, decanul Baroului Bucuresti a declarat:

"Considerandu-se ca era prima condamnare si ca nu ar fi avut legatura cu competentele profesiei de avocat, acest consiliu a apreciat ca nu trebuie exclus din profesia din avocat. Dar astazi a discutat din alta perspectiva, creandu-se o noua conjuctura - cea de a doua condamnare - consiliul a fost nevoit sa aprecieze ca trebuie exclus din profesia de avocat. Se considera ca este lezata profesia de avocat."

Iordachescu a fost intrebat daca s-a intamplat ca avocatii exclusi sa revina in profesie, acesta precizand ca, din experienta sa, "toti avocatii care au fost condamnati si au executat in regim de detentie, nu au mai revenit in profesie, s-au indreptat spre alta profesie sau alte joburi, in niciun caz nu s-au mai adresat Baroului pentru reluarea profesiei, cel putin din cunostintele noastre".

Decanul Baroului Bucuresti declarase pentru Mediafax inaintea intalnirii consiliului ca, in luna octombrie 2013, cand s-a decis ca Adrian Nastase sa fie mentinut in avocatura, a fost luata in considerare prima condamnare, la doi ani de inchisoare, iar acum cererea va fi analizata din alta perspectiva.

Iordachescu a adaugat ca instanta a trimis Baroului Bucuresti decizia de condamnare a lui Adrian Nastase.

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, in 6 ianuarie, de un complet de cinci judecatori al instantei supreme, la patru ani de inchisoare cu executare pentru santaj si luare de mita, in dosarul Zambaccian. Nastase a fost incarcerat la Penitenciarul Rahova.

Adrian Nastase mai are o condamnare definitiva de doi ani de inchisoare cu executare, dispusa in 20 iunie 2012, in dosarul "Trofeul calitatii". Din aceasta condamnare, fostul premier a executat aproape noua luni de inchisoare, respectiv din 26 iunie 2012 pana in 18 martie 2013, cand a fost eliberat conditionat.

Consiliul Baroului Bucuresti a decis, in 21 octombrie 2013, ca Adrian Nastase poate ramane avocat, apreciind ca faptele care au stat la baza condamnarii fostului premier la doi ani de inchisoare nu au afectat calitatea de avocat.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnatii penali nu mai pot profesa ca avocati. "In cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocatilor la articolul 58.

Potrivit procedurilor Baroului Bucuresti, dupa ce sentinta este motivata, Consiliul se reuneste si decide daca avocatul este sau nu exclus.

Excluderea unui avocat are in vedere un singur criteriu, daca se constata ca prezenta lui in barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei.