Declaratiile facute de politicieni in contextul incetarii delegarii procurorului Lucian Papici la sefia Sectiei I din Directia Nationala Anticoruptie nu au afectat independenta justitiei, arata raportul Inspectiei Judiciare legat de respectivele afirmatii, care a fost finalizat si va fi transmis Consiliul Superior al Magistraturii, informeaza Mediafax citand oficiali din Inspectia Judiciara.

Lucian PapiciFoto: Mediafax

Potrivit reprezentantilor Inpectiei Judiciare, raportul urmeaza sa fie transmis, in cursul zilei de luni sau cel tarziu marti, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Concluzia raportului va fi luata in discutie de plenul CSM, cel care va decide daca si-l va insusi sau nu", au mai spus sursele citate.

Fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt-Haineala, a anuntat, in 8 octombrie 2013, ca plenul CSM a decis sa sesizeze Inspectia Judiciara, pentru a se constata daca declaratiile de la inceputul lunii, inclusiv cele facut de presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, incalca sau nu independenta justitiei.

Membrii CSM anuntau tot atunci, dupa terminarea plenului CSM, ca "exista necesitatea de a apara sistemul de justitie", ei referindu-se la declaratiile facute de politicieni, in special de Basescu si Ponta.

Pe de alta parte, tot in 8 octombrie 2013, plenul CSM a decis ca reputatia profesionala a procurorului DNA Lucian Papici a fost afectata de afirmatiile premierului, prin care acesta spunea despre magistrat ca ar fi "basist, morarist si macovist" si ar fi instrumentat "dosare politice". Hotararea CSM a venit urmare a faptului ca Papici a cerut Consiliului sa ii apere reputatia profesionala si imaginea publica in legatura cu afirmatiile facute de Ponta in mass-media.

Astfel, CSM s-a pronuntat, pana la acel moment, strict referitor la solicitarea lui Papici. Inspectia Judiciara urma sa prezinte Consiliului un raport ce avea ca obiect "apararea independentei sistemului de justitie, a judecatorilor si procurorilor" in urma declaratiilor facute de politicieni dupa incetarea delegarii lui Papici.

Inlocuirea procurorului Lucian Papici de la sefia Sectiei de combatere a coruptiei din DNA, prin incetarea delegarii, a generat un imens scandal public, in contextul in care s-a produs la cateva zile dupa ce acesta a finalizat urmarirea penala in dosarul referendumului, in care a fost trimis in judecata vicepremierul Liviu Dragnea.

Premierul Victor Ponta declara, in 2 octombrie 2013, ca Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de sef al Sectiei I din DNA, el precizand ca acesta va fi simplu procuror si mentionand ca, la fel ca Daniel Morar, Papici a facut "dosare politice".

"Nu stiu cine a fost demis, Papici, marele basist, morarist. N-a fost demis, i s-a terminat mandatul. Si lui Basescu ii expira mandatul, ce facem ii tinem pe toti la nesfarsit? Ca moare tara fara ei, sa mai faca si ei un dosar. Ca sefi din astia pusi de Basescu care trebuie sa stea inca o suta de ani dupa ce pleaca el... Sta si el procuror simplu, ca nu s-a nascut sef. S-a terminat si dosarul, gata, a ajuns la doamna Kovesi. Pa si la revedere. De ce trebuie sa-i tinem pe toti basistii care au facut dosare politice dupa ce le-a expirat mandatul? Eu sustin ca Daniel Moraru, cu Papici si cu ai lui au facut dosare politice anu trecut cand au luat oamenii si i-au pus sa jure cu mana pe Biblie pentru ca au votat la referendum, sunt dosare de politie politica. Am spus-o si o spun mereu. Sa se supere Macovei si mama lui Macovei", a spus atunci Ponta, la RTV.

Presedintele Traian Basescu a afirmat in 7 octombrie 2013, referindu-se tot la cazul procurorului Lucian Papici, ca, "prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justitiei si a executat procurorul general", s-a incalcat legea si acordul de cooperare dintre presedinte si premier.

"Prin ceea ce a comandat premierul Victor Ponta, a transmis ministrul Justitiei si a executat procurorul general s-a incalcat legea si acordul de cooperare interinstitutionala dintre presedinte si premier", a spus Basescu.

El a tinut sa mentioneze ca, potrivit Constitutiei, seful statului trebuie sa vegheze la buna functionare a institutiilor, iar dialogul sau cu procurorul general se inscrie in aceasta prevedere.

"Uneori il sun eu pe procurorul general, alteori ma suna el pe mine, in probleme care tin de obligatile relatiilor de serviciu. Spre exemplu, dupa unii comentatori, cand sunt informat de Procurorul General ce s-a discutat in cadrul procesului de evaluare, monitorizare pe care il face Uniunea Europeana, eu ar trebui sa inchid telefonul", a comentat Basescu.