Aproximativ cinci sute de persoane au participat, vineri seara, la un mars pe DN 17 pana la pilonul care sustine un pod al soselei ocolitoare a Sucevei, supranumit "Zidul Mortii", pentru a atentiona autoritatile sa adopte masuri pentru evitarea producerii de noi accidente mortale, transmite Mediafax.

Sucevenii s-au mobilizat pe o retea de socializare si au organizat acest protest intrucat considera ca accidentele mortale care s-au produs la acel pilon de pod, denumit "Zidul mortii" au fost provocate pentru ca acesta este "trantit efectiv in mijlocul unui drum european", si nu pentru ca soferii nu au adaptat viteza la conditiile de trafic.

Actiunea s-a desfasurat la o saptamana de la accidentul in care un tanar de 21 de ani din comuna suceveana Todiresti a murit dupa ce a intrat cu masina in pilonul unui pod de pe soseaua de centura a municipiului Suceava, politistii stabilind ca acesta nu a adaptat viteza la conditiile de ceata densa si mazga pe carosabil.

In noiembrie 2012, un camion incarcat cu lemne a intrat, tot in conditii de ceata densa, in acelasi pilon, iar cele trei persoane aflate in cabina, intre care un copil, si-au pierdut viata.

Protestatarii au parcurs pe jos peste un kilometru pe DN 17, din parcarea unui supermarket unde s-au adunat, pana la "Zidul Mortii", avand in mana candele aprinse pe care le-au depus in locul unde s-au produs accidentele mortale.

Intre participanti s-au aflat si rude ale victimelor accidentelor care s-au recules la acest zid unde sunt montate placute comemorative si coroane de flori.

Vaduva unuia dintre cei care a murit in accidentul din 2012 a spus ca autoritatile nu au facut nimic pentru ca astfel de evenimente sa fie evitate, aratand ca saptamana trecuta un tanar si-a pierdut viata in acelasi loc. Ea considera ca este nevoie sa fie adoptate masuri urgente pentru ca accidente similare sa nu se mai poata produce.

Unul dintre participantii la protest, Bogdan, care este conducator auto, a spus ca poate este nevoie sa se organizeze astfel de proteste saptamanal pentru ca autoritatile sa gaseasca o solutie tehnica pentru ca astfel de accidente sa nu se mai petreaca.

Participantii la miting au tinut un moment de reculegere in memoria victimelor accidentelor rutiere din aceasta zona si au depus candele aprinse in zona pilonului.

Protestul s-a desfasurat in liniste, participantii avand doar pancarte cu mesajul "Aici se moare" si pe tot traseul parcurs protestatarii au fost insotiti de jandarmi si politisti care au asigurat ordinea si calea de acces.

In cursul acestei saptamani pentru semnalizarea acestui pilon s-a suplimentat numarul de lampi de avertizare, au fost montate benzi rezonatoare, dar si un indicator prin care soferii sunt atentionati sa reduca viteza.

Soseaua de centura a Sucevei, in lungime de 12,43 kilometri, este in constructie din 2008 si ar fi trebuit finalizata in vara anului 2012. Termenul de finalizare a lucrarilor a fost depasit din cauza lipsei finantarii sau a expropierilor.

In zona in care au avut loc accidentele a fost realizat un nod rutier cu un sens giratoriu pe sub soseaua de centura, care subtraverseaza, practic, drumul national pe doua viaducte unite prin pilonul construit in mijlocul DN17. Sub centura, in jurul pilonului ar urma sa se circule in sens giratoriu, iar acum soferii sunt nevoiti sa ocoleasca pilonul urias printr-o singura parte, printr-o curba.