Adrian Bordea, presedintele CSM: Intempestiv ni s-a solicitat o intrevedere cu ambasada SUA, care a vizat stabilirea unor puncte de discutie care sa vizeze statul de drept, impartialitatea, dar si conditiile de detentie in penitenciar

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2014, 11:36 Actualitate | Esenţial


Adrian Bordea
Foto: Agerpres
Judecatorul Adrian Bordea, noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat in cadrul primei conferinte de presa in noua functie, ca "urmare a practicilor care se utilizeaza, am primit invitatii de dialog cu mai multe ambasade. In ce priveste ambasada SUA, in raporturile pe care initial le-am derulat, urma ca la inceputul saptamanii viitoare sa avem o intrevedere. Insa intempestiv ni s-a solicitat o intrevedere, nu e nicio chestiune de ascuns, care a vizat in principal stabilirea unor puncte de discutie la acea intrevedere care sa vizeze statul de drept, impartialitatea, dar si conditiile de detentie in penitenciar. Discutia s-a purtat pe cateva minute, nu au fost decat trasate cred ca punctele care vor constitui baza de discutii mai ample in viitoarea intalnire", a afirmat Bordea.

Intrebat daca in cadrul intalnirii au fost puse in discutie si declaratiile premierului, Bordea a declarat ca "nu s-a pus problema asta, problema asta se va pune fara discutie in termenii unei discutii mai ample. Fara discutie, va spun, pentru ca s-a facut o mica aluzie ca in SUA nimeni nu comenteaza hotararile judecatoresti".

Noul presedinte CSM a precizat ca "a fost o intalnire neprevazuta, pe care noi am cerut-o ca fiind la sediul CSM, dar pe care ambasada SUA a dorit sa o faca pe un teren neutru, o alta locatie decat CSM sau ambasada". Vicepresedintele CSM, procurorul Gheorghe Muscalu, a adaugat ca intalnirea "a fost pe teritoriu romanesc".

Judecatorul Adrian Bordea, noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, si procurorul Gheorghe Muscalu, vicepresedintele CSM, au sustinut astazi, 10 ianuarie, prima conferinta de presa dupa alegerile care au avut loc la inceputul acestei saptamani si in care plenul CSM i-a ales pe cei doi la conducere.

Cele mai importante declaratii ale noului presedinte al CSM, judecatorul Adrian Bordea:
 • Cu privire la acest buget, trebuie sa facem cateva mici precizari. In perioada multor ani si bineinteles si acum bugetul insantelor nu depaseste 0,4% din bugetul consolidat, astfel incat desi numarul de dosare a crescut, desi numarul de magistrati si de personal auxiliar a crescut, totusi traim o perioada destul de dificila in care infrastructura, in care echipamentele IT deja sunt depasite.
 • In proxima perioada, legat foarte strans de independenta justitiei, intra in vigoare noile coduri penal si de procedura penala. Consiliul a organizat incepand cu luna septembrie diverse activitati care sa pregateasca sistemul judiciar pentru o noua filosofie a dreptului penal, in care foarte multe institutii sunt noi si creeaza unele dificultati organizatorice.
 • In aceeasi masura, impreuna cu ICCJ, am incercat depistarea neconcordantelor din actele normative mentionate si am incercat si incercam ca daca nu saptamana care vine, atunci saptamana cealalta sa provocam guvernul la o ordonanta modificatoare. Impreuna cu Institutul de Magistratura, chiar luna aceasta se desfasoara niste cursuri pregatitoare
 • Intr-o prima etapa, prioritatea este finantarea a 120 de posturi de grefieri care termina scoala chiar in martie. Intre prioritatile pe care le avem in aceasta perioada scurta de timp, ianuarie-februarie, se numara si evaluarea impactului noului cod de procedura civila cu dificultatile acestuia pe care noi le-am identificat, cat si in ce priveste chiar circuitul dosarelor.
 • Noi am conbsiderat ca este util ca trimestrial sa dam un raport al activitatii noastre cu ceea ce am facut si cu obiectivele pe care le urmarim in perioada imediat urmatoare.
 • In acest mod, speram sa stabilim niste legaturi foarte clare si sa ajungem la o normalitate in raporturile pe care trebuie sa le avem.
 • Referitor la intalnirea cu reprezentantii ambasadei SUA: Noi, urmare a practicilor care se utilizeaza, am primit invitatii de dialog cu mai multe ambasade. In ce priveste ambasada SUA, in raporturile pe care initial le-am derulat, urma ca la inceputul saptamanii viitoare sa avem o intrevedere.
 • Insa intempestiv ni s-a solicitat o intrevedere, nu e nicio chestiune de ascuns, care a vizat in principal stabilirea unor puncte de discutie la acea intrevedere care sa vizeze statul de drept, impartialitatea, dar si conditiile de detentie in penitenciar.
 • Discutia s-a purtat pe cateva minute, nu au fost decat trasate cred ca punctele care vor constitui baza de discutii mai ample in viitoarea intalnire. 
 • Intrebat daca a fost pusa si problema declaratiilor premierului: Nu s-a pus problema asta, problema asta se va pune fara discutie in termenii unei discutii mai ample. Fara discutie, va spun, pentru ca s-a facut o mica aluzie ca in SUA nimeni nu comenteaza hortararile judecatoresti. 
 • Intrebat daca a dat vreun raspuns reprezentantilor ambasadei SUA cand acestia au spus ca in SUA hotararile judecatoresti nu sunt comentate de politicieni: Nu, nu am avut niciun raspuns, pentru ca intrevederea a fost extrem extrem de scurta si de punctuala.
 • La aceasta intrebare a raspuns si Gheorghe Muscalu, vicepresedintele CSM: Probabil aceste probleme se vor discuta saptamana viitoare. Intalnirea aceea nu a constat in intrebari si raspunsuri, au fost prezentate temele si atat.
 • Intrebat daca va lua pozitie publica in fata presei atunci cand un politician va comenta hotarari judecatoresti, Bordea: Eu va spun asa: in temeiul articolului 42 alin 2 din codul de procedura civila, exista o stare de incompatibilitate cand te antepronunti. In acest conditii, oare este bine ca unul dintre noi sa vina in fata presei cu o declaratie publica si pe urma sa nu mai fie in masura sa voteze? Va intreb doar
 • Este vorba de o antepronuntare, deci parerea mea este aceasta. Daca cumva se intampla ca in plen sa se considere ca asta nu e punctul de vedere cel mai corect, bineinteles ca ma voi replia. 
Cele mai importante declaratii ale noului vipresedinte al CSM, procurorul Gheorghe Muscalu:
 • Anul 2013 a reprezentat un an important pentru CSM in consolidarea pozitiei acestuia ca parte a autoritatii judecatoresti si mesajul nostru este ca activitatea in 2014 va continua in acelasi sens.
 • Pornind de la prevederile constitutionale care pozitioneaza CSM ca garant al independentei justitiei, va asiguram ca prin cele doua sectii si prin plenul CSM activitatea noastra va fi prioritara in acest sens. Nu vom face compromisuri in a lua pozitie fata de incalarea impartialitatii procurorilor in efectuarea anchetelor, nu vom face compromisuri si nu vom abdica niciodata in a apara reputatia profesionala a magistratilor, in raport de activitatea pe care o efectueaza in conditiile legii.
 • Rolul CSM este de a proteja magistratii si in raport de eventuale imixtiuni din cadrul sistemului si de a sanctiona magistratii atunci cand au incalcat legea.
 • Dvs ati constatat ca pe parcursul anului 2013, dupa modificarea legii si asezarea inspectiei judiciare intr-o structura independenta si autonoma, putem spune ca poate din 2014 se poate deduce o practica predictibla, urmare si a atacarii solutiilor sectiilor la ICCJ si ramanerii definitive a acestora, astfel incat fiecare magistrat sa cunoasca mereu ca o aplicare gresita a unei norme, o incalcare a unei reguli poate sa conduca chiar la sanctionarea sa.
 • Nu vreau sa prioritizez prioritatile imediate ale CSM, dar cred ca alaturi de apararea independentei si a impartialitatii, cel mai mare impact in activitate il va avea intrarea in vigoare a codurilor penale si de procedura penala, atat pentru judecatori, pentru ca acolo sunt introduse institutii noi, cat si pentru procurori, pentru ca inseamna activitati noi.
 • Provocarea vine in contextul in care in ultima perioada de timp s-a pus in mod clar pe tapet intrarea in vigoare a codurilor la 1 februarie, fara posibilitatea amanarii; dupa septembrie 2013 s-au realizat cursuri de pregatire profesionala cu lectori, cu formatori, cu judecatori de la ICCJ, cu persoane care au lucrat la redactarea celor 2 coduri pentru a obisnui magistratii cu noile institutii, pentru a se ajunge la o opinie care sa poata fi aplicata unitar la nivel de tara.
 • Orice nou cod lasa loc la interpretari, probabil ca in perioada urmatoare se va realiza o modificare legislativa, nu va fi de amploare, dar va fi in sprijinul judecatorilor si procurorilor.
 • Ca un mesaj in raport de ce am vazut zilele trecute in presa: la nivelul CSM nu exista disfunctionalitati, exista o unitate in actul de conducere, fiecare judecator si procuror ales membru al CSM are un singur vot, indiferent ca face parte din conducere sau este simplu membru, deciziile se iau numai prin vot si cred ca aceasta este solutia care trebuie respectata.
 • Noi ne-am si angajat si depunem eforturi pentru a incerca in relatia cu exteriorul sa prezentam in mod obiectiv activitatea noastra, iar pe linia comunicarii cu presa depunem eforutri sa va asiguram conditii corespunzator astfel incat atunci cand se impune sa realizam intalniri cu dvs. si sa prezentam ce am realizat..., dar trebuie sa intelegeti ca acele probleme cu spatiul au venit din lipsa generala de spatiu la nivelul CSM, daca ati vizita CSM ati putea constata ca directiile de specialitate sunt extraordinar de aglomerate, dar poate ca vom da valente si acestui interes al dvs. si al nostru de a ne prezenta in fata dvs. si a va spune ce urmarim sa facem .


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4188 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Hmmmm (Vineri, 10 ianuarie 2014, 11:51)

  Cataleya [utilizator]

  Ce repede a bagat-o Bordea pe aia cu "conditiile de detentie"
  Dupa ce va pleca amricanca, Bordea va sustine ca pana si americanii ar fi de acord cu o gratiere si amnistie in masa pt ca puscariile sunt prea pline si trebuie asigurate NEAPARAT conditii decente, asa ca puscariile trebuie golite de urgenta, ca sa nu mai sufere atata bietii infractori!
  O sa vedeti!
  • +14 (16 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:08)

   polonyca [anonim] i-a raspuns lui Cataleya

   • +2 (2 voturi)    
    Alunecos...e putin spus! (Vineri, 10 ianuarie 2014, 14:22)

    dorubarbu [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    Ia uite aici:

    http://www.catavencii.ro/Numirea-sefului-consiliului-superior-al-magistraturii-anunta-militarizarea-alegerilor-din-2014_0_10006.html

    NO COMMENT!
   • +2 (2 voturi)    
    Uitati-va numai (Vineri, 10 ianuarie 2014, 15:03)

    Kappa [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

    ce fata are. Parca-i fugarit de bombe. Si asta-i presedintele CSM?
 • +11 (13 voturi)    
  Si daca.... (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:07)

  Cataleya [utilizator]

  ...chiar se doreste golirea puscariilor, de ce nu sunt gratiati cei care si-au ispasit deja jumatate sau macar o treime din pedeapsa?
  Nu ma refer la criminalii si talharii condamnati la 10-15 ani de puscarie ci la cei care au de executat pedepse de 4-5 sau 7 ani, dar care deja au executat o mare parte din perioada de detentie?
  De ce trebuie amnistiati cei care n-au facut decat cateva luni din pedeapsa sau care n-au facut nici macar o zi de puscarie?
  Efectul ar fi acelasi, s-ar goli puscariile la fel de mult, dar ar fi eliberati cei care si-au ispasit deja o parte de pedeapsa.
  Despre amnistie nici nu are rost sa mai vorbim pt ca este cat se poate de clar pt cine este gandita.
 • +13 (15 voturi)    
  "Intempestiv" lol (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:08)

  Ricochet [utilizator]

  Ambasada SUA solicita, deci, in mod "neasteptat si nedorit" conform DEXului, o intrevedere cu noua justitie romana, pusa pe golit puscariile de talharii politici care au fost suficient de prosti sa se lase prinsi.
 • +11 (13 voturi)    
  i-auzi (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:14)

  mircearh [utilizator]

  "...problema asta se va pune fara discutie in termenii unei discutii mai ample... " voi ce intelegeti din limbajul asta de lemn ?
 • +9 (11 voturi)    
  Conferinta de presa, conducerea CSM (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:15)

  FlaviuBota [anonim]

  Penibila. De trei ori penibila.
 • +10 (12 voturi)    
  Termenul "intempestiv" (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:15)

  bogdan1477 [utilizator]

  Folosirea termenului "intempestiv" din partea presedintelui CSM arata ca autoritatile romane si-au cam peirdut rabdarea si cam ridica tonul la cerintele UE/SUA. Se pare ca PSD a facut alegerea cea mare, intre apararea coruptilor si pastrarea relatiilor decente cu occidentul.

  Interesant de vazut va fi cum va reactiona occidentul. ne va lasa de izbeliste si va opri orice prioect care include Romania (de exemplu, SUA va opri scutul de la Deveselu) sau va incepe prin declaratii si servicii secrete curatirea tarii de actuala mafie de la conducere.

  Si uite asha, tot puterile straine decid soarta tarii. Ca noi, dupa mintea moastra, ne-am arunca in doi timpi si 3 miscari in bratele marelui pretin de la rasarit pentru niste gaze mai ieftine. Ca doar asha suntem noi romanii, ne vindem oricui da un kil de ulei in plus.
 • +8 (10 voturi)    
  CE ÎNSEAMNĂ INTEMPESTIV ? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 12:16)

  pointless man [utilizator]

  Cu cîte săptămîni înainte pot fi „deranjați” domnii judecători ?
 • -8 (10 voturi)    
  Stimati postaci basisti, (Vineri, 10 ianuarie 2014, 13:57)

  xrogo [utilizator]

  orice ambasada a oricarui stat poate sa solicite o intrevedere cu orice institutie,asta din timp si cu anuntarea temelor ce se vor a fi discutate.
  Sa mearga langa pe la ambasade ca sa ce,practica asta au inventat-o cele doua matracuci,Haineala si Ghica.
  In alta ordine de idei,cu ce este mai cu mot ambasada americana ca sa-i cheme la ordine pe sefii CSM,iar intempestiv inseamna exact pe neasteptate,si eu in locul lor intempestiv refuzam.
  Daca erau chemati la Parlament strambau din nas,ca e atacata justitia ca ei sunt sefi si nu trebuie deranjati.
  • +5 (5 voturi)    
   Basisti? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 15:24)

   Ricochet [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Dragule, tu si cu ai tai ai reusit sa impartiti cetatenii acestei tari in trei mari categorii:
   - Emigranti
   - Oameni normali la cap
   - Antenisti (si asimilati: romaniTV-isti, DDTV-isti, becalisti, uselisti, etc.)
   Asa ca las-o mai moale cu "basismul", varane.
  • +1 (1 vot)    
   in locul tau? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 15:35)

   cinic [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   cine te-a intrebat? in numele lui Ponta tu ai vrea sa-i bati cu pietre?
   Vrei protectia -potentiala- contra rusilor de la americani? atunci nu-i ofensa, nu-i goni si mai ales nu-i MINTI.
   Pentru definitia minciunii a se vedea DEX, caci in vocabularul PSD se gaseste doar "a declara".
 • +4 (4 voturi)    
  alo CSM-ul, v-ati pus la comanda (Vineri, 10 ianuarie 2014, 14:18)

  yellowdog [utilizator]

  politica a usl? nu vreti sa fiti si voi deranjati de nimeni?
 • 0 (0 voturi)    
  Tipul asta nu imi place, poate avem noroc (Vineri, 10 ianuarie 2014, 23:36)

  Maniu [utilizator]

  totusi si e ceva de capul lui . Daca e, atunci va putea fi independent de presiunile politice. In rest, am citit ca e nepotul unui securist.
 • +1 (1 vot)    
  mint ăștia dela CSM de crapă pietrele (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 19:07)

  visio [utilizator]

  sunt câteva chestii de spus:
  1. Bordea evită răspunsurile directe și nu își privește interlocutorul în ochi;
  2. întâlnirea propusă de ambasadă, așa cum o afirmă păcăliciul ăsta de Bordea, pe teren neutru seamănă ca vizita lui Geoană la SOV

  oameni buni, trebuie musai să ieși în stradă și să scăpăm de totți usl-iștii.
 • 0 (0 voturi)    
  adrian bordea e un mafiot ca restul (Marţi, 14 ianuarie 2014, 0:02)

  TudorRaneti [anonim]

  daca pana acum a fost vicepresedinte in csm, credeti ca jegul mafiot o sa spele vreun parchet de colegii sai mafioti? nici vorba


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by