Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat miercuri seara ca vizita ce va fi efectuata in tara noastra de Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat american John Kerry, este una "binevenita", apreciind ca "este bine sa discutam direct, si nu prin intermediul presei", pentru a clarifica "eventuale chestiuni care trebuie clarificate" si "aspecte ce pot parea sensibile la un anumit moment", el subliniind ca "angajamentul Romaniei pentru statul de drept, pentru democratie, ramane unul extrem de solid".

"Este o vizita pe care eu o calific ca binevenita, cred ca este extrem de oportun sa discutam si vom discuta cu siguranta in primul rand aspectele legate de parteneriatul strategic, care este un parteneriat ce reprezinta cheia de bolta a politicii externe romanesti. Vom discuta cu siguranta si aspecte regionale, exista mare interes. Si vom discuta cu siguranta toate aspectele care vor fi de interes pentru ambele parti", le-a declarat ministrul de Externe jurnalistilor, la Palatul Parlamentului.

"Am vazut chestiunea cu statul de drept, este o vizita binevenita pentru a avea acest dialog si a clarifica eventuale chestiuni care trebuie clarificate. Eu cred ca, dupa perioada aceasta si mai agitata in care s-a facut extrem de multa politica, este bine sa discutam direct, si nu prin intermediul presei, si apreciez exact vizita, care ne va da prilejul sa discutam direct si pentru a vedea exact unde ne aflam. Angajamentul Romaniei pentru statul de drept, pentru democratie, ramane unul extrem de solid, asa cum parteneriatul strategic ramane extrem de solid. Sunt mize mari, extrem de importante, in care Romania este un aliat fidel al SUA si, daca avem acest fundament solid, cred ca putem discuta si clarifica si aspecte care pot parea mai sensibile la un anumit moment", a mai spus seful diplomatiei romane.

Cu privire la intrevederile pe care oficialul american le va avea la Bucuresti, Corlatean a precizat ca agenda este facuta de partea americana si a confirmat ca Nuland are prevazute intalniri la MAE si la Cotroceni, dar ca, in schimb, programul premierului "nu a putut fi schimbat", astfel ca seful Guvernului l-a mandatat pe el sa discute orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana il considera necesar.

"Este agenda pe care o face partea americana, stiu ca este o intalnire cu ministrul de Externe, inteleg ca este o intalnire la Cotroceni. In ceea ce priveste premierul, am discutat cu dl prim-ministru de acum doua zile, atunci cand aceasta vizita a fost anuntata. Programul premierului era facut de multa vreme, asa incat, din motive obiective, acel program nu a putut fi schimbat si am tot mandatul premierului sa pot discuta orice fel de aspect pe care si partea americana si partea romana le considera necesare", a explicat Titus Corlatean.

Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat american John Kerry, face o vizita in Romania in perioada 10-11 ianuarie, pentru discutii referitoare la statul de drept, a informat Departamentul de Stat american, miercuri, intr-un comunicat de presa. Este a doua vizita a unui inalt oficial american in Romania in urma unei crize politice, dupa cea efectuata de Philip Gordon, predecesorul Victoriei Nuland, in august 2012, dupa referendumul de suspendare a presedintelui.

Reamintim ca Executivul si Parlamentul au fost in centrul unui nou scandal major in "martea neagra", 10 decembrie, cind Parlamentul a trecut un pachet de modificari ale Codului Penal cu impact negativ major in lupta anticoruptie.