Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 6 - 19 ianuarie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor, informeaza ANM, potrivit Mediafax.

BANAT

In intervalul 06 ¬ 14 ianuarie, temperatura aerului va avea o tendinta de scadere, mai accentuata dupa data de 10 ianuarie. Astfel, in data de 14 ianuarie maximele se vor situa, in medie, in jurul valorii de 2 grade. Apoi, pana la sfarsitul celei de a doua saptamani, regimul termic nu va mai avea oscilatii importante. Temperaturile minime se mentin pozitive in cea mai mare parte a regiunii pana spre sfarsitul primei saptamani, apoi vor cobori sub pragul de inghet, pana in jurul a -6 grade.

Sansele de precipitatii cresc in 10..12 ianuarie, cand va ploua slab, apoi vor fi mai ales ninsori, de asemenea slabe.

CRISANA

In prima saptamana din interval, desi temperatura aerului va fi in scadere, maximele se vor mentine mai ridicate decat mediile climatologice specifice datei, in special in primele zile. In cea de a doua saptamana insa, valorile medii ale temperaturilor maxime vor fi de 0...2 grade Celsius si se vor apropia de normalul perioadei. Minimele nocturne vor fi peste zero grade Celsius pana in dimineata zilei de 11 ianuarie, apoi vor deveni negative, cu valori medii, in noptile cele mai reci, in jur de ¬ 6 grade Celsius.

Conditiile de precipitatii cresc incepand cu data de 10 ianuarie, dar acestea vor fi slabe. La inceput va ploua, apoi va ninge.

TRANSILVANIA

Desi vremea se va raci usor si treptat, pana in data de 12 ianuarie, in cea mai mare parte a regiunii vor predomina temperaturile maxime pozitive ( cu o medie de 6 grade in 10 ianuarie). Din 13 ianuarie mediile temperaturilor diurne vor fi usor negative, dar apropiate de mediile climatologice specifice celei de a doua decade a lunii ianuarie. Valorile minime de temperatura vor fi si ele tot mai coborate, iar dupa data de 13 ianuarie noptile vor fi geroase, cu o medie a temperaturilor minime in jurul a -10 grade.

Probabilitatea de precipitatii va fi redusa in perioada 06 ianuarie - 09 ianuarie. Incepand cu 10 ianuarie, trecator vor fi precipitatii slabe, la inceput sub forma de ploaie, apoi ninsoare.

MARAMURES

In intervalul 06 ¬ 13 ianuarie, temperatura aerului va scadea treptat, de la valori maxime medii de 8...9 grade in primele zile, pana la -2...0 grade, luni, 13 ianuarie. Dupa aceasta data maximele vor ramane sub pragul de zero grade Celsius. Valorile medii ale temperaturilor minime se vor situa sub nivelul de inghet, din data de 12 ianuarie, si nu este exclus sa fie si cateva nopti geroase, cu temperaturi in jur de -10 grade Celsius.

Pana in jurul datei de 09 ianuarie probabilitatea de precipitatii va fi redusa, apoi trecator vor fi precipitatii slabe, la inceput ploi, apoi ninsori.

MOLDOVA

Pana pe data de 11 ianuarie vremea se va mentine calda pentru inceputul lunii ianuarie, in cea mai mare parte a regiunii. In acest interval media regionala a temperaturilor maxime va fi de 6 grade Celsius, in timp ce valorile minime se vor situa in jurul valorii de 0 grade. In a doua saptamana vremea se va raci, astfel, valorile termice se vor apropia de mediile caracteristice perioadei: maxime in jur de 0 grade si minime de -7...-5 grade.

In 10 si 11 ianuarie sunt posibile ploi slabe, apoi temporar va ninge, cel mai probabil slab.

DOBROGEA

In prima saptamana a intervalului, caracteristica de vreme calda se mentine. De la o medie regionala de 9 grade in prima zi, maximele vor scadea cu aproximativ 3 grade, urmand sa inregistreze o crestere in intervalul 10...12 ianuarie spre o medie de 8...9 grade. Valorile minime vor fi in general pozitive si se vor situa in jurul valorii de 2 grade. Dupa data de 13 ianuarie, scaderea de temperatura anticipata va aduce regimul termic in apropierea mediilor climatologice, adica maxime in medie intre 1 si 3 grade, si minime intre -4 si -2 grade.

Pana pe data de 13 ianuarie sansele de precipitatii se mentin reduse. O probabilitate mai ridicata de aparitie a precipitatiilor, mai ales ninsori slabe, va fi intre 13 si 17 ianuarie.

MUNTENIA

Vremea ramane mai calda decat in mod obisnuit in intervalul 6 - 12 ianuarie, cand valorile diurne ale temperaturii vor fi in medie de 6...8 grade, iar in cursul noptilor se vor inregistra in jur de 0 grade. Dupa data de 13 ianuarie este estimata o scadere apreciabila a temperaturii, spre valori medii ale maximelor in jurul a 0 grade si minime ce se vor situa intre -6 si -4 grade, ceea ce reprezinta un regim termic normal pentru mijlocul lunii ianuarie.

Probabilitatea de precipitatii, mai ales ninsori slabe, va creste in intervalul 13...17 ianuarie.

OLTENIA

Pana pe 12 ianuarie, temperatura se va mentine peste mediile climatologice. Media regionala a valorilor maxime va fi de 7...8 grade, iar a minimelor in jur de 0 grade. In a doua saptamana a intervalului este anticipata o racire a vremii, astfel ca la nivelul regiunii se vor inregistra in medie maxime de 0...2 grade, iar minimele termice vor fi in medie de -6...-4 grade, reprezentand valori apropiate de cele normale pentru aceasta perioada.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va creste dupa data de 13 ianuarie, cand vor fi mai ales ninsori, in general slabe.

LA MUNTE

Vremea se va mentine deosebit de calda pana pe data de 10 ianuarie, cu medii ale temperaturilor maxime de peste 6 grade si ale minimelor in jurul a 0 grade. Dupa aceasta data vremea va intra intr-un proces de racire accentuata. Astfel, valorile termice diurne vor scadea spre -6 grade in 13 si 14 ianuarie, ca ulterior sa creasca cu aproximativ 2 grade pana la sfarsitul intervalului. Media minimelor nocturne va scadea semnificativ, astfel ca in cele mai reci nopti aceasta medie va fi de -12...-10 grade.

Incepand cu data de 10 ianuarie creste probabilitate de aparitie a precipitatiilor in general slabe, la inceput sub forma de ploaie, apoi ninsori.