Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior si Cercetare, efectueaza in perioada 6-14 ianuarie o vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, anunta Ministerul Educatiei Nationale. Pe agenda deplasarii se afla participarea la Forumul International pentru Explorare Spatiala (ISEF), care se va desfasura la Washington, in cooperare cu Summitul Sefilor de Agentii Spatiale dedicat explorarii spatiale.

Evenimentul la care ia parte si Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, este organizat de Academia Internationala de Astronautica (IAA). Mandatul delegatiei Romaniei, condusa de Costoiu, il constituie prezentarea activitatilor derulate la nivel national in domeniul cercetarii spatiale.

In urma participarii la Consiliul Agentiei Spatiale Europene (ESA) din 2012, Romania a fost cooptata in programele optionale ESA de explorare spatiala si va participa la Programul Mars Robotic Exploration Preparation (MREP), destinat pregatirii viitoarei contributii a Europei la explorarea internationala a planetei Marte, informeaza Ministerul Educatiei Nationale (MEN). De asemenea, Romania, ca stat membru ESA, va fi implicata si in programul de explorare spatiala ExoMars, al carui scop este identificarea formelor de viata trecute si prezente pe planeta Marte.

In cadrul evenimentului va fi prezentata si contributia Romaniei in cadrul grupului de actiune al Comitetului Natiunilor Unite pentru Utilizari Pasnice ale Spatiului Extraatmosferic (UN-COPUOS) pentru coordonarea eforturilor globale privind Near Earth Objects (NEO), dar si sustinerea nationala a domeniului spatial si a explorarii spatiale.

Programul ministrului delegat Mihnea Costoiu include intrevederi bilaterale la Departamentul de Stat al Statelor Unite - Departamentul pentru Educatie si Cultura si Departamentul de Energie, la Administratia Nationala pentru Aeronautica si Spatiu (NASA) si la Fundatia Nationala de Stiinte din Statele Unite (NSF), precum si intalniri cu membrii diasporei stiintifice romanesti din universitatile din zona Washington, respectiv Georgetown University, George Washington University si Harvard University, cu scopul promovarii principalelor evolutii ale invatamantului superior si cercetarii romanesti, se arata in comunicatul MEN.

Ministrul delegat Mihnea Costoiu se va intalni si cu reprezentantii Centrului Cultural Roman din Portland (Oregon). Subiectele ce vor fi abordate vizeaza proiectul infiintarii unei scoli in limba romana, oportunitatile de colaborare intre diaspora romaneasca si Romania in domeniile invatamantului superior si de cercetare, dar si posibilitatea colaborarii cercetatorilor romanilor care activeaza in Statele Unite ale Americii cu Ministerul Educatiei Nationale si cu universitatile romanesti.

Din delegatia Romaniei mai fac parte directorul general al Agentiei Spatiale Romane, Marius-Ioan Piso, directorul general al Institutului National pentru Cercetari Aerospatiale "Elie Carafoli", Catalin Nae, directorul general al Institutului de Stiinte Spatiale, Sorin Zgura, directorul general al Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare, Valentin Silivestru, si presedintele Consiliului National al Rectorilor, Sorin Mihai Cimpeanu.