Sectia de pediatrie a Spitalului Judetean de Urgente Bacau, unde fusese observat un copil de un an si jumatate legat cu un ham de pat, a fost inchisa pentru igienizare, a declarat duminica pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Bacau, Anda Dumitrescu.

Cazul a scos la iveala si alte probleme ce afecteaza unitatea medicala bacauana intre care, pe langa lipsa de personal, si conditiile improprii din sase saloane, igrasie, faianta sparta, saltele si mobilier vechi, grupuri sanitare mizere ale sectiei de pediatrie respective.

"Cele sase saloane sunt la ultimul etaj, unde s-a facut o extindere de spatiu, prin inchiderea unor balcoane. Nu este o zona folosita in mod curent, ci doar cand se aglomereaza spitalul. Or, in zilele sarbatorilor de iarna, adresabilitatea a fost foarte mare si cadrele medicale au fost nevoite sa foloseasca si acele saloane care, de altfel, vor intra luni in igienizare. Investitii s-au facut permanent in spitalul de pediatrie, incepand din 2005, dar, in timp, au mai aparut si degradari. Iar zona de la etaj a creat mereu probleme", a precizat managerul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, Dan Stoica.

El sustine ca "a fost necesara achizitionarea hamurilor pentru faptul ca exista o lipsa de personal acuta, mai ales in timpul sarbatorilor legale si finalurilor de saptamana, cand nu sunt suficiente cadre medicale pentru a asigura vizual asistenta micutilor pacienti, dar si efectuarea tratamentelor prescrise acestora".

"Am luat aceasta decizie de a le cumpara si ca urmare a altor cazuri aparute in spitalele din tara in care se vorbea de mici pacienti legati cu fase de tifon ori franghii. Mi-am asumat achizitionarea celor doua hamuri, care sunt, de altfel, dispozitive concepute special pentru siguranta copilului, oferind si o anume libertate in miscare pacientului. Nu sunt, insa, folosite decat in situatii speciale, atunci cand pacientii nu pot fi supravegheati. Iar lipsa de personal este cunoscuta, nu de acum, ci de ani", a afirmat Dan Stoica.

Purtatorul de cuvant al DSP Bacau, care a afirmat ca respectivele hamuri "sunt special concepute pentru a oferi o lejeritate de miscare copilului, nepunandu-i in pericol securitatea", nu a putut oferi date privind legalitatea utilizarii unor asemenea produse. "Va fi organizata luni o conferinta de presa in cursul careia conducerea DSP si SJU Bacau vor oferi date suplimentare", a precizat Anda Dumitrescu.