Tinerii absolventi de facultate, in special cei din domeniile stiintifice, nu au asteptat deschiderea pietii muncii din UE pentru a parasi Bulgaria si Romania, fenomenul fiind o adevarata durere de cap pentru ambele tari, cele mai sarace membre al Uniunii Europene, relateaza AFP.

"In ultimii 15 ani au plecat doua treimi din cercetatorii de la Institutul de Matematica din Sofia. Odata cu ridicarea restrictiilor in Uniunea Europeana, acest lucru va fi chiar mai usor", a declarat pentru AFP Mihail Konstantinov, profesor de inginerie civila.

Potrivit inginerului, situatia este chiar mai rea de atat in conditiile in care "calitatea a numerosi studenti este regretabila, pentru ca cei mai buni studenti pleca la sfarsitul liceului".

Sapte ani dupa aderarea celo doua tari la UE, romanii si bulgarii sunt acum liberi sa lucreze oriunde in Europa. Cele noua tari care au mentinut restrictiile pe piata muncii,au fost nevoite sa le elimine la 1 ianuarie 2014. Saptesprezece alte state, inclusiv Italia si Suedia, au facut acest lucru in anii anteriori.

Potrivit specialistilor, aceasta schimbare nu va duce la o crestere semnificativa a emigratiei, in conditiile in care trei milioane de romani si un milion de bulgari si-au parasit tarile in ultimii douazeci de ani pentru a-si construi un viitor in alta parte.

La Liceul in limba franceza din Sofia, o institutie bine cunoscuta din capitala bulgara, aproximativ unul din doi elevi intentioneaza sa plece dupa absolvire pentru a studia "in Franta, Germania, Anglia si Olanda, cu scopul de a ramane acolo", explica Gergana Krasteva, directorul adjunct al unitatii de invatamant. Tinerii considera ca educatia de care ar avea parte in universitatile bulgare nu le-ar permite sa fie "competitivi pentru angajatorii companiilor internationale".

Svilen Maltchev (21 de ani) a urmat cursurile selectivului Liceu de maematica din Sofia. A devenit un student la Universitatea Tehnica, viseaza sa fie inginer specializat in industria automobilistica si urmeaza un program comun cu Universitatea germana din Karlsruhe. Daca vrea sa mearga in Germania, arata tanarul, aceast lucru se datoreaza faptului ca "studentii universitatii noastre ramasi in Bulgaria nu isi pot gasi locuri de munca in functie de abilitatile lor".

Hemoragie in domeniul sanatatii publice

Sanatatea Publica in Bulgaria ca si in Romania reprezinta sectoarele care au suferit cel mai mult de la deschiderea treptata a pietei muncii din UE.

"Incepand din 1990, peste 21.000 de medici romani au plecat la munca in strainatate", a declarat Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, pentru AFP. Cei mai multi au plecat sa practice medicina in Marea Britanie (4500), Franta (4300) si Germania (2000). Iar dintre medicii straini care profeseaza in Franta, "romanii sunt cei mai numerosi, inaintea belgienilor".

Combinatia dintre pensionari si emigratie are un efect exploziv: numarul medicilor din unitatile sanitare romanesti este cu 30% mai scazut decat in urma cu doi ani. "Unele spitale nu au decat un singur anestezist full-time, ceea ce le blocheaza sporadic activitatea", spune dr. Astarastoae. Aceeasi problema apare si in cazul asistentelor medicale din Romania, extrem de cautate in Europa de Vest.

In tara vecina, in Bulgaria, Mariana Kirilova, sef al sindicatului medicilor din regiunea Veliko Tarnovo (centru), conduce un serviciu de urgenta. Ea are doua specializari si 28 de ani de experienta. Cifrele redau esenta situatiei: "Am ajuns in Bulgaria la 940 leva (480 de euro), in timp ce un medic tanar incepe in Germania de la 2.200 de euro pe luna".

Industria informatica, un avantaj traditional al celor doua tari, ramane o licarire de speranta in acest peisaj gri. Tinerii IT-isti romani si bulgari sunt apreciati in strainatate, ceea ce a determinat multe companii straine din acest domeniu sa isi instaleze sedii in cele doua tari. Drept consecinta, "exodul creierelor" in domeniul IT a scazut.

"De 15 ani, cei mai bunis specialisti instruiti in Romania aveau un singur scop, Silicon Valley", declara la sfarsitul lunii noiembrie ministrul roman pentru Societatea Informationala Dan Nica, adaugand ca, "astazi, unii dintre ei s-au intors si multi nu mai pleca".