Ridicarea de la 1 ianuarie a restrictiilor tranzitorii impuse romanilor si bulgarilor pe piata muncii din toate statele Uniunii Europene constituie subiect de prima pagina pentru numeroase publicatii aparute miercuri in Marea Britanie, informeaza Agerpres.

Modul de prezentare este foarte diferit, ca si in lunile precedente, cand o parte din presa a vorbit despre "un val de imigranti", care ar urma sa impovareze serviciile de securitate sociala ale tarii, iar alta a afirmat ca nu exista un pericol in acest sens intrucat cetatenii din Romani si Bulgaria care isi doreau sa lucreze in Marea Britanie se afla acolo de multa vreme si aduc beneficii reale.

Canalul de stiri Sky News a realizat miercuri un reportaj la aeroportul Luton, din apropiere de Londra, unde au aterizat mai multe avioane sosind din Romania si Bulgaria, si unde s-a aflat si Keith Vaz, presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din parlamentul britanic. In opinia acestuia, administratia de la Londra ar trebui sa organizeze un referendum prin care sa se decida numarul cetatenilor din UE carora sa li se permita sa vina in Marea Britanie. "Libertatea de miscare este importanta", dar aceasta tema ar trebui sa faca obiectul "negocierilor pentru o Uniune reformata", a sustinut politicianul laburist.

Dintre calatorii sositi din Romania, unii lucreaza deja in Marea Britanie, se spune in reportajul de la Sky News, care prezinta si cazul unui roman care isi propune sa munceasca o perioada in aceasta tara, dar nu vrea sa ramana acolo. "Nu am venit sa fur", a mai spus el, precizand ca doreste doar sa stranga bani pentru a-si renova casa din Romania.

Romanii nu "vor invada Marea Britanie", a asigurat, intr-o declaratie, pentru postul amintit, senatorul Damian Draghici. "Cred ca este, mai degraba, un joc politic", a spus el, adaugand ca promotorii acestor idei "sunt voci ale extremistilor politici" care vor sa justifice nemultumirile provocate de unele politici publice.

Pe de alta parte, Daily Mail relateaza ca firmele britanice au inceput deja sa ofere locuri de munca pentru romani inca din prima zi a anului 2014, odata cu ridicarea restrictiilor pentru romani si bulgari pe piata muncii din toate tarile Uniunii Europene. Publicatia mentioneaza ca aproximativ 5.000 de locuri de munca sunt prezentate pe portalul romanesc Tjobs.ro, care isi propune sa ajute cetatenii romani sa-si gaseasca un job in statele din Europa Occidentala. Majoritatea posturilor oferite sunt de bucatari, soferi de taxi, asistenti medicali si doctori, lucratori in constructii si chiar de dansatoare in cluburile de striptease, iar cunoasterea limbii engleze "nu este necesara", dupa cum specifica anunturile.

Romanilor li se prezinta si locuri de munca in alte tari: 245 in Austria, 25 in Belgia, 591 in Franta, 2.055 in Germania, 50 in Luxemburg, 95 in Malta, 130 in Spania si 214 in Olanda.