Presedintele Traian Basescu a declarat marti seara, la intrarea in restaurantul unde a petrecut Revelionul, ca isi doreste ca anul 2014 sa fie "anul in care sa afirmam deschis ca Moldova este pamant romanesc", informeaza Mediafax.

Seful statului a mai spus ca Moldova nu a aparut odata cu Pactul Ribbentrop-Molotov.

"Mi-as dori ca nu numai cativa politicieni, dar si romanii sa gandeasca la relatia noastra viitoare cu Moldova", a spus presedintele Traian Basescu.

El a aratat ca, din punctul sau de vedere, 2014 trebuie sa fie "anul in care sa afirmam cinstit si deschis ca Moldova este pamant romanesc si ca nu s-a nascut odata cu pactul Ribbentrop-Molotov aceasta tara, ci are o istorie, cultura, limba, legate de Romania si de poporul roman".

Presedintele Basescu a facut aceasta declaratie in contextul in care vorbea despre ce isi doreste in anul 2014.

Republica Moldova are nevoie de mesaje de sustinere pentru integrarea in UE care sa consolideze societatea, nu de declaratii ca ale presedintelui Traian Basescu care sa scindeze societatea, a declarat in 23 decembrie premierul moldovean, Iurie Leanca, precizand ca problema unirii cu Romania nu este pe agenda.

Aflat la Bucuresti, Leanca a afirmat, la Antena 3, ca declaratii de genul celor ale presedintelui Basescu privind unirea cu Romania creeaza probleme suplimentare si si-a exemplificat afirmatia prin faptul ca, imediat dupa ce presedintele a lansat aceasta idee, au existat pozitii din partea minoritatii gagauze din sudul Moldovei, precum si din partea Dumei rusesti privind o consolidare militara.

Leanca a insistat ca Republica Moldova are nevoie de mesaje de sustinere in jurul ideii de integrare in Uniunea Europeana si a adaugat ca spera ca, pe viitor, declaratiile si actiunile "sa se axeze pe aceasta dimensiune".

Presedintele Traian Basescu a declarat, la 27 noiembrie, inaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, ca "urmatorul proiect de tara pentru Romania este unirea cu R. Moldova". Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca "declaratia le da apa la moara comunistilor moldoveni". Declaratia a fost criticata si in presa rusa.