Guvernul a aprobat trecerea bazei sportive "Cutezatorii" din Sectorul 3 al Capitalei si a terenului aferent de 60 de hectare de la Ministerul Educatiei la Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" (RA-APPS), potrivit unei hotarari de guvern publicate in Monitorul Oficial de luni.

Baza Cutezatorii in 2005Foto: Rompres

Baza are mai multe corpuri de cladire, amenajari teren de volei si fotbal si alte amenajari, suprafata totala a imobilelor fiind de 3000 mp, precum si un teren aferent de 60 de hectare.

Potrivit textului HG, predarea-preluarea imobilelor se face pe baza de protocol incheiat intre partile interesate, la valoare de inventar de la data transmiterii, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari.

In 2005, baza aflata pe malul drept al Lacului Tei a trecut de la RA-APPS la Ministerul Educatiei.

Baza Cutezatorii a fost in nenumarate randuri centrul unor dispute, trecand de la o autoritate la alta. Incepand cu anul 1972, baza sportiva "Cutezatorii" a apartinut Palatului Copiilor Bucuresti, fiind in patrimoniul Invatamantului, scria Adevarul in 2005. Potrivit sursei citate, in 1999 baza se transforma in sediu al Agentiei Taberelor, tot in subordinea Ministerului Educatiei.

In septembrie 2001, Ministerul Educatiei incheie cu Fundatia "Dinu Pescariu" un contract de cooperare de 15 ani, prin care ii pune fundatiei la dispozitie intreaga baza sportiva, scrie Adevarul. Ulterior, Guvernul a infiintat in 2003 Centrul National de Excelenta pentru olimpici cu sediul in Baza Cutezatorii, care a trecut de la Agentia Taberelor in administrarea directa a Ministerului Educatiei. La finalul lui 2003, Executivul a transferat aceasta baza sportiva de la Educatie la Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), aceasta trecand din proprietatea publica a statului in domeniul privat al statului, noteaza sursa citata.

In 2005, in luna martie, Guvernul Tariceanu a hotarat ca Baza Cutezatorii sa treaca de la RAAPPS la Educatie. Intre timp, insa, RAAPPS demarase procedurile pentru a vinde baza sportiva, iar comisia de negociere a Regiei convenise cu Dinu Pescariu ca acesta din urma sa plateasca 3,5 milioane de euro pentru baza sportiva, potrivit Adevarul. Cotidianul cita un director din acea vreme de la RAAPPS care spunea ca "in baza procesului-verbal de vanzare prin negociere directa, noi eram obligati sa incheiem contractul de vanzare-cumparare. Domnul Pescariu nu a virat, insa, banii in termenul prevazut de acel document". Tatal lui Dinu Pescariu a declarat apoi ca dispune de suma de bani pentru cumpararea bazei, dar ca RAAPPS nu mai doreste sa o vanda din cauza presiunilor politice, noteaza Adevarul.

Pe 13 aprilie 2005, Ministerul Educatiei si Cercetarii anunta printr-un comunicat de presa ca Baza "Cutezatorii" a trecut in patrimoniul sau. "Datorita demersurilor intreprinse de catre domnii Mircea Miclea, ministrul educatiei si cercetarii si Mihai Voicu, ministru delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Baza 'Cutezatorii' a trecut astazi in patrimoniul Ministerului Educatiei si Cercetarii", se arata in comunicat.

In 2012, ziarul Puterea a scris ca "mai multi sefi din Ministerul Educatiei, in frunte cu Catalin Baba, beneficiaza de gratuitate la unul dintre cele mai luxoase cluburi de sport si SPA din Capitala. Nu este prima data cand firma lui Dinu Pescariu ii invita pe mai marii Ministerului Educatiei sa se destinda la clubul de pe malul Lacului Tei". In replica, ministrul de atunci al Educatiei, Catalin Baba, declara in cadrul unei conferinte de presa ca "nimeni in Ministerul Educatiei nu beneficiaza in acest moment de astfel de facilitati".

Ministrul a precizat in 2012 ca exista doua contracte ale Ministerului cu Fundatia "Dinu Pescariu", din 2004 si 2009, pe care "trebuie sa le respecte" si prin care administrarea Bazei sportive de pe malul Lacului Tei ii revine Fundatiei. "MECTS trebuie sa respecte cele doua contracte. MECTS a primit pentru cedarea administrarii o chirie si niste beneficii", a afirmat Catalin Baba.

Citeste si: