Serviciile israeliene de contraspionaj au dejucat un plan al regimului Ceausescu de mutare a ambasadei Romaniei intr-o locatie din Tel Aviv mai favorabila activitatilor de spionaj, scrie Jerusalem Post, mentionand o tentativa similara a SUA si remarcand "relatia complexa" dintre Israel si Romania, noteaza Mediafax.

Intr-un articol despre situatia cetateanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat in Statele Unite pentru spionaj in favoarea Israelului, Jerusalem Post ofera detalii despre istoria relatiilor Israelului cu Romania si cu Statele Unite.

In anii 1960 si 1980, "Serviciul israelian de securitate interna (Shin Bet) a aflat de doua solicitari neobisnuite facute de doua misiuni diplomatice straine. Prima solicitare a venit din partea ambasadei Romaniei la Tel Aviv. In acea perioada, Romania, care era condusa de dictatorul Nicolae Ceausescu, avea o politica destul de independenta fata de cea a Uniunii Sovietice. Era singurul stat din Blocul comunist care mentinea relatii diplomatice cu Israelul. Cele doua tari aveau relatii comerciale bilaterale, iar Romania le permitea evreilor sa emigreze in Israel (...). In schimb, sume frumoase de bani erau depuse in conturile familiei Ceausescu si ale apropiatilor acestora. Cele doua guverne mentineau si relatii in materie de aparare si schimb de informatii. Romania antrena si gazduia organizatii teroriste palestiniene pe teritoriul sau, dar, in acelasi timp, oferea informatii despre aceste grupuri Israelului", explica Yossi Melman, autorul articolului din Jerusalem Post.

"Aceasta relatie complexa nu a oprit serviciul roman de informatii, Securitatea, sa efectueze activitati de spionaj si supraveghere in Israel, atat in scop propriu, cat si ca un fel de ᅡsubcontractantᅡ in serviciul Uniunii Sovietice. Serviciile de spionaj din Romania infiltrasera agenti printre imigrantii evrei care venisera in Israel. In anul 1965, Shin Bet l-a capturat pe Efraim Samuel si pe sotia acestuia, care venisera in Israel cu sapte ani in urma; cei doi au fost surprinsi in timp ce transmiteau mesaje din apartamentul lor din Haifa spre agentii de legatura din Romania. Ambasada Romaniei adusese agenti de informatii prezentati ca fiind diplomati si utiliza echipamente de supraveghere si transmitere de informatii", subliniaza Jerusalem Post.

In plus, "romanii cerusera mutarea ambasadei la ultimul etaj al Cladirii IBM, turnul de birouri care are vedere spre sediul Ministerului Apararii din Tel Aviv. Explicatia oficiala a solicitarii era ca romanii aveau nevoie de birouri mai spatioase si mai noi. Insa Shin Bet, agentia care era responsabila de contraspionaj, a inteles ca romanii voiau ᅡimbunatatirea unghiului vizualᅡ, voiau sa mute echipamentele de supraveghere mai aproape de Ministerul Apararii si de sediul Statului Major al armatei israeliene. Shin Bet a intervenit tacit, discutand in culise cu administratorii cladirii si impiedicand ambasada Romaniei sa inchirieze acea locatie", precizeaza publicatia israeliana.

In mod similar, Shin Bet a dejucat un plan similar in anii 1980, cand personalul ambasadei americane din Tel Aviv a vrut sa inchirieze ultimul etaj al Hotelului Mandarin, situat in zona litoralului, in partea de nord a orasului. Hotelul este la doar cateva sute de metri de zona Glilot, unde, conform presei straine, se afla sediul Mossad (Serviciul israelian de informatii externe). La aproximativ un kilometru este sediul Unitatii de securitate 8200, principala structura israeliana de colectare a informatiilor.

"Aceste exemple - si multe altele care nu au fost dezvaluite - explica de ce oficialii israelieni nu prea au fost surprinsi de ultimele dezvaluiri facute de fostul consultant NSA Edward Snowden (...). Israelul a stiut mereu ca este tinta spionajului guvernelor arabe ostile, a rivalilor precum fosta Uniune Sovietica si chiar a unor prieteni apropiati precum Statele Unite si Marea Britanie", noteaza editorialistul Jerusalem Post, explicand ca liderii israelieni pot prezenta argumentul activitatilor de spionaj antiisraeliene dezvaluite de Edward Snowden pentru a-i cere presedintelui SUA, Barack Obama, gratierea lui Jonathan Pollard.

Americanul Jonathan Pollard, in varsta de 59 de ani, a fost condamnat la inchisoare pe viata in 1987, pentru oferirea de informatii secrete Israelului. Pollard lucra ca analist in cadrul serviciilor de informatii americane. Israelul i-a acordat cetatenie lui Jonathan Pollard in anul 1995. In urma cu o saptamana, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, sugera intentia de a include conditia eliberarii detinutului Jonathan Pollard, inchis in SUA de 30 de ani pentru spionaj, in cadrul negocierilor de pace cu palestinienii, dupa dezvaluiri privind spionajul practicat de Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA). Benjamin Netanyahu considera ca activitatile de spionaj ale Statelor Unite indreptate impotriva Israelului sunt "inacceptabile". "Date fiind relatiile apropiate dintre Israel si Statele Unite, unele lucruri nu se fac si sunt inacceptabile pentru noi", a reactionat Netanyahu. Pe fondul acuzatiilor de spionaj, mai multi membri ai Guvernului de la Ierusalim au cerut intensificarea presiunilor pentru eliberarea lui Jonathan Pollard. Agentia americana pentru Securitatea Nationala (NSA) si Serviciul guvernamental britanic de informatii (GCHQ) au spionat peste 1.000 de obiective straine in ultimii ani, printre demnitarii vizati fiind fostul premier israelian Ehud Olmert, ministrul Apararii, Ehud Barak, si lideri UE, a dezvaluit ziarul The New York Times, citand documente oferite de transfugul Edward Snowden.

Secretarul de Stat american John Kerry ar fi oferit, in cadrul negocierilor israelo-palestiniene, posibilitatea eliberarii lui Jonathan Pollard, condamnat in SUA pentru spionaj, dar presedintele Barack Obama se opune, a relatat postul israelian Channel 10, citat de ziarul Haaretz.