Furnizarea gazelor a fost reluata, vineri seara, catre 32 de apartamente din blocul din Calarasi afectat de explozia din seara de Craciun, singura scara care nu va beneficia de alimentare cu utilitati fiind cea unde s-a produs deflagratia, informeaza Mediafax.

Lucratorii Distrigaz au reluat, vineri seara, furnizarea gazelor pentru 32 de apartamente de pe patru din cele cinci scari ale blocului afectat de explozie, iar pe parcursul procesului de realimentare specialistii se afla la fata locului, a declarat pentru Mediafax seful Biroului Comunicare din cadrul GDF Suez, Amalia Anghel.

Aceasta a precizat ca pe scara unde a avut loc deflagratia si unde sunt opt apartamente nu va fi reluata alimentarea cu gaze.

Reprezentanti ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Calarasi au declarat la randul lor, pentru Mediafax, ca pana la ora transmiterii acestei stiri au fost reconectate la utilitati, respectiv la retelele de gaze, apa si energie electrica, locuintele din scarile de bloc 3, 4 si 5, iar pentru apartamentele de pe scara 2, unde s-a produs explozia, nu va fi reluata, deocamdata, furnizarea utilitatilor.

Explozia a avut loc miercuri, la ora 17.44, intr-un bloc de pe strada Calea Bucuresti din Calarasi, soldandu-se cu decesul unei femei in varsta de 44 de ani, Gina Popescu, si ranirea grava a unui barbat, Victor Avadanei, de 61 de ani.

Barbatul, care este proprietarul apartamentului in care s-a produs deflagratia, este internat la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastica Reparatorie si Arsuri din Capitala, la sectia de terapie intensiva, avand arsuri pe 60 la suta din suprafata corpului. De asemenea, alte cinci persoane au fost ranite usor in urma deflagratiei, nefiind necesara spitalizarea acestora.

Vicepremierul Gabriel Oprea a fost la Calarasi, joi, iar vineri s-a intalnit, la Guvern, cu premierul Victor Ponta, caruia i-a prezentat un raport cu concluziile anchetei privind explozia.

Conform acestui raport, explozia s-a produs la etajul 1, scara 2 a blocului (constructie cu patru etaje si cinci scari cu cate doua apartamente pe nivel), evaluarile preliminare evidentiind faptul ca incidentul s-a produs din cauza unei acumulari de gaze. In urma deflagratiei au fost afectate 14 apartamente, cel mai grav afectate fiind apartamentele de la primul etaj.

Din cele 14 apartamente, trei apartamente au fost afectate grav si nu se poate locui in ele, proprietarii optand sa locuiasca la rude. In apartamentul unde s-a produs explozia au fost indoite planseele dintre parter si etajul 1, respectiv dintre etajele 1 si 2. Proprietarii celorlalte 11 apartamente nu au fost de acord sa fie cazate peste noapte la internatul unui liceu din localitate pus la dispozitie de catre primarie si au ramas in apartamente, principalul motiv fiind teama de furturile din locuinte.

In urma deflagratiei, toate cele cinci scari ale blocului au fost debransate de la utilitati - apa, gaze, energie electrica.

Totodata, un expert de la Bucuresti desemnat de Inspectoratul de Stat in Constructii a facut o prima evaluare a blocului, stabilind ca imobilul nu se afla in pericol de prabusire, la Calarasi mergand si patru specialisti de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani. Acestia au facut masuratori si au prelevat probe din apartamentul in care a avut loc deflagratia, pentru a stabili cauzele exploziei, iar rezultatul expertizei ar urma sa fie prezentat anchetatorilor la sfarsitul lunii ianuarie.

Reprezentantii Distrigaz Sud Retele au anuntat, joi, intr-un comunicat de presa, ca in urma primelor cercetari s-a stabilit ca explozia s-a produs ca urmare a unei acumulari de gaze pe instalatia de utilizare a gazelor naturale din interiorul apartamentului in care a avut loc deflagratia.

Locatarii blocului din Calarasi afectat de explozie si angajati ai cafenelei de la parterul cladirii sustin ca, miercuri, inainte de producerea deflagratiei, doi lucratori ai Distrigaz au venit la fata locului pentru a verifica daca exista scurgeri de gaz, dupa ce oamenii le-au solicitat interventia. In urma verificarilor angajatii Distrigaz au stabilit ca nu exista probleme.

Procurorii au deschis, joi, un dosar penal in care se fac cercetari pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si distrugere in cazul exploziei, fiind audiate mai multe persoane.

Purtatorul de cuvant al Parchetului Tribunalului Calarasi, procurorul Purcarea Xenofonte, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca se fac cercetari pentru ucidere din culpa, distrugere din culpa, vatamare corporala din culpa si este posibila si extinderea cercetarilor pentru infractiuni legate de serviciu, fiind vizati angajati ai Distrigaz.

La parterul blocului in care s-a produs explozia functioneaza o cafenea ce i-ar apartine lui Cristinel Ionel Ghencea, cunoscut sub numele "Chirmus", care este dat in urmarire internationala, in conditiile in care se sustrage executarii unei pedepse cu inchisoarea pentru tentativa de omor.

Potrivit presei locale, Chirmus este cunoscut drept liderul unei grupari interlope din Calarasi, ai carei membri au fost implicati in mai multe scandaluri. Presa locala a relatat despre incidente violente in care membrii gruparii conduse de Chirmus, avand asupra lor arme albe, dar si arme de foc, si-au atacat rivalii, bataile cu sabii, cutite si pistoale avand loc pe strada.

In martie 2012, Chirmus a fost condamnat de magistratii Tribunalului Slobozia la sase ani de inchisoare pentru tentativa de omor, victima fiind un alt membru al lumii interlope din Calarasi, Vasile Bosnigeanu, poreclit "Americanu". Procesul a continuat la Curtea de Apel Bucuresti, care a redus pedeapsa la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca in luna mai a acestui an Inalta Curte de Casatie si Justitie sa dispuna casarea sentintei penale pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti si mentinerea condamnarii de sase ani de inchisoare pronuntata de Tribunalul Calarasi in martie 2012.

Dupa pronuntarea acestei sentinte, Ionel Cristinel Ghencea a disparut, el fiind cautat si in prezent si dat in urmarire nationala si internationala, au declarat reprezentanti ai Politiei Judetene Calarasi.