Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a fost primit joi de presedintele Shimon Peres, la finalul vizitei intreprinse de oficialul roman in Israel. Potrivit unui comunicat transmis de MAE, intrevederea a constituit un moment de reconfirmare a relatiilor speciale bilaterale romano-israeliene.

"Cu acest prilej, a fost salutata dinamica deosebita inregistrata in planul dialogului politic, pe toate nivelurile. De asemenea, a fost exprimat interesul reciproc pentru continuarea parcursului ascendent al relatiilor bilaterale si au fost trecute in revista actiunile prevazute pentru perioada imediat urmatoare, in special viitoarea sedinta comuna a celor doua guverne, preconizata a avea loc in 2014, la Bucuresti", mentioneaza comunicatul MAE, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, intrevederea a constituit, totodata, un prilej pentru analizarea potentialului ridicat al relatiilor bilaterale economice si tehnico-stiintifice, a caror pondere tinde sa devina din ce in ce mai semnificativa. Cei doi demnitari au evocat importanta promovarii de proiecte concrete in domenii precum investitii, agricultura, energie, care sa conduca la cresterea schimburilor economice bilaterale, in conditiile in care ambele parti cunosc o perioada de crestere economica. Ministrul Titus Corlatean a relevat importanta geostrategica a Romaniei la Marea Neagra si Dunare, cu deschidere spre marile rute trans-continentale, cum ar fi Noul Drum al Matasii.

In contextul discutiilor, a fost evidentiat rolul semnificativ care revine in consolidarea relatiilor dintre cele doua tari comunitatii evreiesti din Romania si comunitatii israelienilor originari din Romania. "A fost exprimata necesitatea de a dezvolta, pe viitor, relatia cu noile generatii ale originarilor din Romania, respectiv generatiile a doua si a treia. A fost subliniata importanta mentinerii limbii romane si a patrimoniului cultural romanesc prin intermediul dezvoltarii unei retele educationale adecvate in Israel", evidentiaza comunicatul mentionat.

Cei doi oficiali au explorat si modalitatile de aprofundare pe termen lung a relatiilor bilaterale, unele dintre cele mai importante fiind cooperarea in domeniul stiintei, tehnologiei si crearea de contacte la nivelul tinerilor din cele doua tari.

De asemenea, cei doi au efectuat si "un schimb de vederi pe teme de relevanta globala, inclusiv provocarile cu care se confrunta in prezent umanitatea, care trebuie abordate prin depasirea diferentelor intre nivelurile de dezvoltare inegale din diversele parti ale lumii si pe calea cunoasterii umane". "Aceasta abordare constituie, totodata, un factor indispensabil pentru depasirea ignorantei si combaterea intolerantei. Ambele parti au relevat importanta transferului cunostintelor si a experientelor acumulate de la o generatie la alta", se afirma in comunicatul MAE.

Pe parcursul intrevederii, seful diplomatiei romane a abordat si o serie de teme regionale, cu accent pe Vecinatatea Estica, respectiv parcursul european al Republicii Moldova.

Oficialul roman a intreprins in perioada 22-26 decembrie o vizita oficiala in Statul Israel.