Patriarhul Daniel indeamna, in pastorala de Craciun de anul acesta, la o atitudine de responsabilitate fata de natura, aratand ca aceasta trebuie mereu cultivata "pentru noi si pentru generatiile viitoare", potrivit Agerpres.

Patriarhul DanielFoto: Agerpres

"Intrucat lumea a fost creata din dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, iar omul a fost numit stapan peste tot pamantul, ne revine responsabilitatea pentru intreaga natura, care trebuie mereu cultivata ca dar al lui Dumnezeu, pentru noi si pentru generatiile viitoare", spune inaltul ierarh.

Patriarhul evoca o afirmatie a parintelui Dumitru Staniloae, potrivit careia "prin coruperea, sterilizarea si otravirea naturii, omul face imposibila existenta sa si a semenilor sai. Potrivit parintelui Staniloae, 'natura apare intr-un mod cu totul clar ca mediul prin care omul poate face bine sau rau semenilor sai, dezvoltandu-se sau ruinandu-se el insusi din punct de vedere etic sau spiritual."

"Daca noi consumam totul si degradam totul din natura (creatie), dovedind lipsa de respect sau nerecunostinta fata de Creator si nepasare fata de darurile primite de la El, ce transmitem generatiilor viitoare? Binecuvantare sau poluare? Pamant lucrat si sfintit sau pamant degradat si pustiit? Totusi, putem transmite generatiilor viitoare si bogatie si intelepciune, daca gandirea noastra este creatoare de valori, iar vointa noastra este promotoare a coresponsabilitatii si a cooperarii practice la nivel national si planetar," semnaleaza patriarhul Daniel.

El sustine ca astazi, "cand foarte adesea iubirea sau bunatatea din inimi este inlocuita cu rautatea sau nepasarea, cand faptele bune se imputineaza, iar cele rele se inmultesc, cand putini oameni se imbogatesc, iar foarte multi saracesc, Evanghelia Nasterii lui Hristos-Domnul ne cheama pe noi, crestinii, care purtam numele lui Hristos, la multa rugaciune si priveghere, la multa responsabilitate si multa lucrare a faptelor bune".

"Intr-o vreme in care, foarte adesea, cuvantul folosit in public raneste mai mult decat vindeca, creeaza mai multa confuzie decat comuniune, seamana mai multa dezbinare decat unitate, suntem chemati sa inlocuim rautatea si saracia sufletului egoist cu bunatatea si bogatia sufletului generos pe care le aduce in suflet credinta vie in Dumnezeu si legatura cu El prin rugaciune si veghe (atentie) sporita", arata patriarhul Daniel.