Fostul ministru al Apararii Victor Babiuc, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri, a participat in perioada detentiei la numeroase activitati si programe, intre care unul de educatie religioasa, un curs de e-Learning si un cerc de lectura, arata instanta, potrivit Mediafax.

Judecatoria Gaesti a motivat decizia din 19 decembrie prin care a dispus eliberarea conditionata a lui Babiuc. In documentul citat, judecatorul de caz arata ca Babiuc, pe durata executarii pedepsei, s-a comportat bine, a fost recompensat de patru ori si nu a primit nicio sanctiune.

Instanta precizeaza ca Babiuc, pana la formularea cererii de eliberare condtionata, avea de facut 243 de zile de detentie, respectiv o treime din pedeapsa de doi ani de inchisoare, iar el a executat, pana la acel moment, 247 de zile. Din cele 247 de zile, Babiuc a facut efectiv 213 zile de inchisoare, iar alte 34 de zile au fost "castigate" de fostul ministru "pe baza muncii prestate".

Astfel, se arata in documentul citat, Babiuc a participat constant la numeorase programe educationale si a finalizat, pana la momentul judecarii cererii sale de eliberare conditionata, programe precum "Adaptare pentru viata institutionalizata", modulul "Mari imperii" si modulul "Planeta Albastra".

Babiuc a mai participat, in Penitenciarul Gaesti, la mai multe dezbateri si concursuri tematice, la o conferinta, la un cerc de lectura, la o activitate de educatie pe platforma e-Learning si la o activitate sustinuta de Fundatia pentru Democratie, Cultura si Libertate. In plus, arata instanta, el a luat parte la un program de educatie religioasa si la mai multe activitati de grup moral religioase.

"Petentul a desfasurat constant activitati lucrative in cadrul bibliotecii penitenciarului, ceea ce i-a adus 34 de zile castigate ca urmare a muncii prestate, aspect care denota staruinta condamnatului in munca", se arata in motivarea instantei.

Judecatoria Gaesti a admis, in 19 decembrie, solicitarea de eliberare conditionata formulata de Victor Babiuc

Cererea a fost inaintata in conditiile in care Babiuc are 75 de ani, iar Codul penal prevede ca barbatii condamnati in varsta de cel putin 60 de ani pot fi eliberati conditionat dupa executarea unei treimi din durata pedepsei, in cazul in care au primit o pedeapsa de cel mult 10 ani.

Victor Babiuc, condamnat la doi ani de inchisoare in dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, a fost intemnitat in 21 mai, el fiind incarcerat mai intai la Penitenciarul Rahova, apoi transferat la Jilava si, ulterior, la Penitenciarul Gaesti. In iulie, instanta a decis ca fostul ministru al Apararii poate executa pedeapsa in regim deschis.

Alaturi de Babiuc, in dosarul schimbului de terenuri au fost condamnati de instanta suprema, in 20 mai, finantatorul Stelei, Gigi Becali, si fostul sef al Statului Major General Dumitru Cioflina.