Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a avut marti, la Ierusalim, o intrevedere cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu, cei doi oficiali discutand despre realizarea, la Bucuresti, in 2014, a unei reuniuni comune de guvern, precum si despre participarea cercetatorilor israelieni la proiectul ELI - Extreme Light Infrastructure de la Magurele.

"In cadrul discutiilor, cei doi demnitari au apreciat nivelul foarte bun al dialogului politic si diplomatic romano-israelian. De asemenea, a fost reiterata hotararea celor doua parti pentru impulsionarea relatiilor bilaterale, pe multiple planuri, in formatul reuniunilor comune ale guvernelor roman si israelian, preconizandu-se ca urmatoarea runda sa aiba loc la Bucuresti, in 2014. Ministrul Titus Corlatean si premierul Benjamin Netanyahu au discutat oportunitati de dezvoltare si aprofundare a cooperarii sectoriale, cele doua parti urmand a acorda prioritate domeniilor investitiilor, precum si cercetarii si dezvoltarii, respectiv high-tech', transmite marti diplomatia de la Bucuresti, intr-un comunicat de presa remis Agerpres.

Conform sursei citate, partea israeliana a exprimat interes pentru oferta romana de a participa la proiectul ELI - Extreme Light Infrastructure. Ambele parti au subliniat rolul comunitatii israelienilor originari din Romania la dezvoltarea si promovarea relatiilor bilaterale intre cele doua state.

Seful diplomatiei romane a subliniat importanta facilitarii regimului de obtinere a vizelor pe termen lung pentru oamenii de afaceri si studentii romani care sunt interesati sa activeze in Israel, ceea ce ar contribui la dezvoltarea si mai ampla a cooperarii economice si tehnico-stiintifice intre cele doua tari. Partea israeliana a manifestat disponibilitatea de a aborda de o maniera pozitiva reglementarea acestei chestiuni, noteaza MAE.

Totodata, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii aprofundat cu privire la dosarele regionale, cu accent pe negocierile israeliano-palestiniene, precum si cu privire la evolutiile in plan international, exprimand, cu acest prilej, disponibilitatea de consolidare a cooperarii la nivel multilateral", se mai arata in comunicatul MAE.