Un barbat din Deva a fost atacat si muscat, marti dimineata, de o haita de caini maidanezi in parcul central din oras. "Am fost muscat de ambele gambe, la spital am primit vaccinul anti-tetanos si primul vaccin antirabic din seria de 5, si daca e nevoie voi lua si antibiotice. Am doua muscaturi, una pe fiecare picior, una de 4-5 cm si una de 1 cm. Din fericire am reusit sa-i alung inainte sa ma muste mai grav", spune victima maidanezilor.

Caini maidaneziFoto: Agerpres
  • 2.000 de caini fara stapan in Deva

In Deva, numarul cainilor maidanezi este estimat la 2.000. La inceputul anului, primarul municipiului, Petru Marginean, se declara nemultumit de activitatea firmei care se ocupa de gestionarea cainilor vagabonzi din localitate. El sustinea ca, desi este cu plata la zi catre firma prestatoare, numarul maidanezilor este mare, mai ales in cartierele marginase ale orasului.

Citeste aici care sunt orasele cu cel mai mare numar de caini fara stapan din Romania si topul oraselor fara maidanezi.

  • Normele de aplicare a legii privind cainii fara stapan, publicate in Monitorul Oficial

Toate persoanele care detin caini de rasa comuna au obligatia de a-i steriliza pana cel tarziu 1 ianuarie 2015, potrivit normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, care au fost publicate luni seara in Monitorul Oficial.

Normele metodologice prevad posibilitatea, dar nu si obligatia eutanasierii cainilor fara stapan daca acestia nu sunt revendicati dupa 14 zile lucratoare de la primirea in adaposturi.

Toate persoanele fizice sau juridice, asociatiile si fundatiile pentru protectia animalelor care detin caini de rasa comuna sau metisi au obligatia sa ii sterilizeze pana cel tarziu 1 ianuarie 2015.

Cainele de rasa comuna este definit ca "orice caine care nu poate fi asimilat unei rase omologate".

Detinatorii de femele nesterilizate au obligatia sa declare gestatiile, nasterile si numarul de pui fatati oricarui medic veterinar, imediat dupa sesizarea gestatiei. Declararea fatarilor si a numarului de pui se face in maxim zece zile. Aceste date se trec in Registrul cainilor cu stapan.

Consiliile locale pot subventiona total sau partial sterilizarea cainilor cu stapan. De asemenea, detinatorii de caini au obligatia, in spatiile publice, sa ridice dejectiile produse de animale.