Autoritatile guvernamentale ar trebui sa ia masuri concrete pentru a ajuta serviciile publice sa faca fata sosirii imigrantilor bulgari si romani, cere un studiu al Institutului de cercetare in domeniul politicii publice (IPPR) din Marea Britanie. Ar trebui sa existe mai multe fonduri pentru locuinte, scoli si politie, adauga documentul citat de BBC News.

Bulgarii si romanii au avut acces pe piata muncii din Marea Britanie numai in anumite circumstante, dar restrictiile UE privind libera circulatie vor fi ridicate la 1 ianuarie, aminteste articolul BBC.

Masurile pe care le au in plan autoritatile britanice in fata sosirii imigrantilor sunt mai degraba "simbolice", considera IPPR. In schimb, institutul considera ca este nevoie de ajutor practic pe plan local pentru a face fata cererilor crescute pentru inchirierea de locuinte si ajutor pentru politie care s-ar putea confrunta cu mai multe incidente de comportament anti-social pe care l-ar putea avea oameni ce nu cunosc legile si obiceiurile din Marea Britanie.

De asemenea, IPPR cere suplimentarea translatorilor in scoli si centrele de sanatate.

Institutul sustine ca ar trebui sa existe un fond special pentru aceste masuri in care sa ajunga banii din taxele de viza si Fondul Social European.

Raportul IPPR critica desfiintarea in 2010 a Fondului pentru impactul imigratiei, care a ajutat autoritatile locale sa faca fata presiunii neasteptate asupra serviciilor publice.