Vicepresedintele Consiliului Judetean Alba, Florin Roman, cere demisia directorului CNADNR, Narcis Neaga, pe care il acuza ca este vinovat de tamponarile in lant produse pe autostrada Sibiu - Orastie, in care au fost implicate 31 de masini, intrucat "a atribuit in mod absolut irational deszapezirea". Tamponarile in care au fost implicate 31 de autovehicule au avut loc duminica dimineata, in jurul orei 8.30, pe sensul Sebes - Cunta al autostrazii Sibiu-Orastie, pe un tronson inaugurat joi.

Intr-un comunicat de presa transmis duminica, vicepresedintele CJ Alba Florin Roman (PNL) spune ca vinovata de tamponarile in lant produse pe A1 este conducerea CNADNR, care a atribuit Sectiei Drumuri Nationale Timisoara deszapezirea acestui tronson de autostrada pe care a avut loc accidentul.

"Daca am fi trait intr-o tara civilizata, azi directorul CNADNR, falosul Narcis Neaga, specialistul in concesiuni, ar fi trebuit sa-si inainteze demisia de onoare. Asa cum ne-am obisnuit, cad capetele celor mici, ale sefului de la Pianu, desi pe autostrada s-a aruncat cu antiderapant. Principalul vinovat este CNADNR, care a atribuit in mod absolut irational deszapezirea pe timp de iarna la...Timisoara!!! Asta este incompetenta cat casa", afirma Florin Roman.

El considera ca accidente similare se pot produce oricand in perioada de iarna deoarece deszapezirea nu este facuta corespunzator si trebuie infiintate de urgenta centre de deszapezire pe cele doua noduri rutiere de pe autostrada de la Sebes si Cunta.

"Atrag atentia ca astfel de accidente se mai pot produce in orice moment. Cele doua noduri de la Sebes si Cunta sunt fara puncte de deszapezire. La o ninsoare puternica se blocheaza tot. Cum au gandit sefii de la CNADNR sa faca punct de deszapezire doar la Pianu si sa nu asigure deszapezirea pe cele doua noduri, unde se stie si gradul ridicat de umezeala??? Numai niste incompetenti puteau gandi de asemenea maniera (...) Din acest motiv ii cer demisia lui Narcis Neaga", a adaugat Roman.

El a precizat pentru ca deszapezirea pe autostrada Sibiu - Orastie a fost incredintata Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara, care asigura aceste servicii prin sectia de la Deva.

Accidentul a avut loc duminica dimineata, pe sensul Sebes - Cunta al autostrazii Sibiu-Orastie, pe un tronson inaugurat joi, iar in urma tamponarilor au fost avariate 31 de autovehicule. In urma accidentului, traficul rutier pe sensul Sebes-Cunta a fost intrerupt timp de aproape sase ore.

Patru persoane au fost ranite in urma tamponarilor, fiind vorba despre un tanar in varsta de 23 de ani din Sighisoara, o femeie in varsta de 33 de ani din Medias, o tanara de 22 de ani din Galati si o femeie de 35 de ani de cetatenie romana, dar stabilita in Germania. Acestea au suferit in special fracturi si niciuna nu se afla in stare grava astfel incat sa necesite internarea in spital, potrivit reprezentantilor Politiei Judetene Alba.

Printre autovehiculele aflate in coloana implicata in accidentul in lant s-a numarat si cel in care se afla cantareata Paula Seling impreuna cu sotul ei, artista declarand ca vizibilitatea era redusa din cauza cetii, iar carosabilul era extrem de alunecos, autoturismele derapand.

Potrivit Centrului Infotrafic al Politiei Romane, cauzele accidentelor au fost neadaptarea vitezei in conditii de carosabil alunecos si nepastrarea unei distante corespunzatoare in mers, intre autovehicule.

In urma tamponarilor, administratorul drumului, Sectia Drumuri Nationale Deva a CNADNR, a fost sanctionata cu 100 de puncte-amenda (8000 de lei) pentru interventia tardiva cu utilaje de imprastiere a materialului antiderapant.

Ulterior, CNADNR a anuntat ca in urma accidentului a inceput cercetari disciplinare si l-a suspendat pe durata acestora pe seful Centrului de Intretinere si Coordonare Pianu (Alba).

Potrivit unui comunicat de presa transmis duminica, directorul CNADNR, Narcis Neaga, a dispus inceperea cercetarii disciplinare "a factorilor responsabili de producerea evenimentului, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare dupa finalizarea cercetarii disciplinare", in urma tamponarilor care au avut loc in cursul diminetii pe sectorul de autostrada Sebes-Cunta, pe raza administrativa a Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisora, Sectia de Drumuri Nationale Deva.

De asemenea, conducerea CNADNR precizeaza ca seful Centrului Centrului de Intretinere si Coordonare Pianu (judetul Alba), Robert Mallasz, a fost suspendat din functie pe perioada cercetarilor.

Conform sursei citate, "actiunile de combatere a producerii poleiului au inceput in cursul noptii de sambata spre duminica, la ora 03.00". "Actiunea de combatere a producerii poleiului a inceput la ora 3.00 prin actionarea cu trei utilaje care au raspandit o cantitate de 16 tone de material antiderapant. La ora 6.00, pe sectorul de autostrada Sebes-Turda s-a efectuat o revizie pentru stabilirea masurilor de actionare. La ora 8.40 pe sectorul de autostrada cuprins intre km 293 - km 316, s-a actionat prin raspandirea a 32 tone de sare cu doua autobasculante cu lama si raspanditor pe sensul Pianu-Cunta si cu doua Unimog-uri pe sensul Cunta-Pianu", se mai mentioneaza in documentul citat.