Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat, sambata, la Alba Iulia, ca in 2014 vor fi deblocate in continuare posturi in sistemul de sanatate, insa numarul acestora va fi stabilit in urma unei evaluari din primul trimestru al anului viitor, transmite Mediafax.

Raed ArafatFoto: Hotnews

Raed Arafat a declarat, sambata, la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca in 2014 trebuie sa fie facuta o noua evaluare a "nevoilor de medici si asistenti in sistemul de sanatate", prin care sa se stabileasca de ce posturi este nevoie, astfel incat acestea sa fie asigurate si supuse aprobarii guvernului.

"Anul viitor trebuie facuta o reevaluare a nevoilor (de medici si asistenti - n.red.), pentru ca asta depinde si de cati rezidenti termina si cati pleaca din sistem, respectiv pe doua cai: unii prin pensionare si altii care parasesc sistemul", a spus Arafat.

Potrivit acestuia, si anul viitor va ramane regula in sistemul de sanatate, conform careia la un angajat plecat, automat o alta persoana va putea ocupa acel post ramas vacant.

"Vom ramane pe regulile acestui an, e unu la unu. Deja, nu mai avem problema pe care am avut-o acum cativa ani, de unu la sapte, trebuiau sa plece sapte ca sa angajam unul. In sectorul sanitar avem unu la unu, respectiv pentru cine pleaca se angajeaza imediat altcineva in locul lui", a explicat Arafat.

Intrebat cate posturi vor fi deblocate in sanatate anul viitor, Raed Arafat a raspuns ca numarul exact va fi stabilit in urma unei evaluari care va avea loc la inceputul anului 2014.

"Evaluarea posturilor suplimentare necesare se face periodic. Acum, la evaluarea care s-a facut, s-au cerut 1.200 de posturi, s-au aprobat 1.200 de posturi. Urmeaza ca la anul, in primul trimestru, sa se faca o noua evaluarea a nevoilor si sa vedem de ce posturi este nevoie, astfel incat sa fie asigurate si supuse aprobarii guvernului. Nu pot sa va spun acum ca vom cere la anul 1.000 sau 2.000 sau 3.000 de posturi. Vom cere in functie de datele pe care le primim in primul trimestru, dupa ce vedem care este nevoia si care este miscarea personalului", a mai spus Raed Arafat.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a participat, sambata, la Alba Iulia, la inaugurarea sectiei UPU - SMURD de la Spitalul Judetean Alba. Arafat a vizitat si sediul SMURD din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba.