Curtea de Apel Craiova a mentinut, joi, pedepsele cu inchisoarea date, in urma cu un an, de Tribunalul Gorj, pentru cei trei fosti directori de la Exploatarea Miniera Petrila, in dosarul exploziilor produse in noiembrie 2008, in urma carora 13 persoane au murit, informeaza Mediafax. Decizia Curtii de Apel Craiova este definitiva.

Judecatorii Curtii de Apel Craiova au respins, joi, recursurile facute de cei trei fosti directori de la EM Petrila, precum si de rudele minerilor decedati sau raniti in cele doua explozii la decizia Tribunalului Gorj, din decembrie 2012, si a admis partial recursul formulat de Parchetul Tribunalului Gorj, au declarat pentru surse oficiale pentru agentia de presa citata.

Astfel, fostul director Aurelian Necula va trebui sa ispaseasca sase ani si jumatate de inchisoare, iar Dan Ungur si Gheorghe Rosu, patru ani de inchisoare.

De asemenea, instanta l-a obligat pe fostul director Aurelian Necula la cheltuieli judiciare in valoare de 20.000 de lei, in timp ce Dan Ungur si Gheorghe Rosu vor trebui sa achite cate 15.000 de lei. Sumele urmeaza sa fie platite in solidar cu Compania Nationala a Hulei, prin firma de lichidare judiciara care se ocupa de patrimoniul fostei companii de la Petrosani.

Decizia Curtii de Apel Craiova este definitiva.

----------------------------

In 12 decembrie 2012, Tribunalul Gorj s-a pronuntat pentru a doua oara in dosarul exploziilor de la EM Petrila dupa ce prima sentinta data tot de Tribunalul gorjean a fost casata, fiind trimisa spre rejudecarea la aceeasi instanta de catre Curtea de Apel Craiova.

Conform sentintei respective, fostul director general al Exploatarii Miniere Petrila Aurelian Necula a fost condamnat la sase ani si jumatate de inchisoare. Necula a primit atunci pedepse diferite pentru mai multe fapte de care a fost acuzat, acestea fiind cumulate intr-una singura, de sase ani, care a fost suplimentata cu sase luni, decizia fiind cu executare. Acesta a primit cinci ani de inchisoare pentru moartea a sase mineri in prima explozie produsa in subteranul minei si sase ani de detentie pentru cei cinci mineri decedati in a doua explozie produsa la cateva ore dupa prima.

Gheorghe Rosu, inginer sef securitate miniera, a fost condamnat de Tribunalul Gorj la patru ani de inchisoare pentru moartea celor sase mineri din prima explozie. El a primit pedepse mai mici pentru alte fapte pentru care a fost judecat, pedepsele respective fiind contopite in pedeapsa de patru ani.

Cel de-al treilea inculpat din acest dosar, Dan Ungur, seful statiei de salvare miniera, a fost condamnat, la fel ca si Rosu, la patru ani de inchisoare cu executare.

Instanta a decis atunci ca Rosu si Ungur sa nu mai fie obligati, alaturi de Necula, Compania Nationala a Huilei si EM Petrila, sa suporte despagubiri civile pentru familiile celor cinci mineri decedati in cea de-a doua explozie.

De asemenea, Gheorghe Rosu si Dan Stefan Ungur au fost obligati de instanta gorjeana sa achite cate 15.000 de lei cheltuieli judiciare statului, in timp ce fostul director Aurelian Necula a fost obligat la plata a 20.000 de lei cheltuieli judiciare statului.

Sentinta Tribunalului Gorj nu a fost definitiva, fiind atacata cu recurs.

Procesul exploziilor de la Exploatarea Miniera Petrila s-a judecat pe fond la Judecatoria Targu Jiu, unde fusese stramutat de la Judecatoria Petrosani ca urmare a cererii formulate de aparatorii celor trei inculpati.

In noiembrie 2010, magistratii Judecatoriei Targu Jiu au decis ca fostul director Aurelian Necula sa faca sapte ani si jumatate de inchisoare, iar ceilalti doi inculpati sa fie condamnati la sase ani si jumatate de detentie.

Un numar de 11 mineri au murit in cele doua explozii produse la EM Petrila in 15 noiembrie 2008, alti doi pierzandu-si viata ulterior din cauza ranilor suferite. Ancheta procurorilor a dus la inculparea fostului director Aurelian Necula, dar si a celorlalti doi fosti sefi de la EM Petrila, Gheorghe Rosu si Dan Ungur, toti trei fiind acuzati de ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si de infractiuni privind nerespectarea masurilor de protectie a muncii.