Conducerea Consiliului National Secuiesc cere primarilor localitatilor din secuime sa afiseze in locuri publice proclamatia "Marelui mars al secuilor", care a avut loc in 27 octombrie in Covasna, si sa sprijine actiunea de strangere de semnaturi pentru sustinerea acestui document, informeaza Mediafax.

Vicepresedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Ferencz Csaba, a declarat, joi, pentru agentia de presa ca presedintele CNS, Izsak Balazs, a trimis cate o scrisoare primarilor din secuime in care le cere sa sprijine actiunea de strangere de semnaturi pentru sustinerea proclamatiei "Marelui Mars al Secuilor".

Totodata, presedintele CNS solicita edililor sa afiseze textul proclamatiei in locuri publice.

CNS intentioneaza sa inainteze Guvernului, la inceputul anului viitor, proclamatia si semnaturile stranse.

CNS a inceput, la sfarsitul lunii noiembrie, o actiune de strangere de semnaturi pentru sustinerea proclamatiei "Marelui Mars al Secuilor", adunand pana acum 10.000 de semnaturi.

"Marele mars al secuilor" s-a desfasurat in 27 octombrie intre localitatile Chichis si Bretcu, din judetul Covasna, iar potrivit Prefecturii, Politiei, Jandarmeriei si ISU Covasna, la manifestare au participat aproximativ 15.000 de persoane. Organizatorii manifestarii au sustinut, insa, ca au fost prezente peste 100.000 de persoane.

Participantii la "Marele mars al secuilor" au format un lant viu pe o distanta de 54 de kilometri, intre localitatile Chichis, aflata la granita cu judetul Brasov, si Bretcu, la iesirea catre Bacau, iar la intersectia de la Reci presedintele CNS, Izsak Balazs, a citit o proclamatie prin care maghiarii solicita autoguvernarea Tinutului Secuiesc.

Vicepremierul Liviu Dragnea spunea, referindu-se la marsul secuilor, ca discutiile despre solicitarile neconstitutionale nu pot fi acceptate la nesfarsit, el aratand ca Romania este un stat unitar si ca autonomia locala trebuie sa fie aceeasi pe tot teritoriul statului roman.