Pagina de Facebook "Uniti Salvam" - vocea neoficiala a comunitatii ce protesteaza fata de proiectul minier de la Rosia Montana si fata de inceperea proiectelor privind gazele de sist - a organizat de joi un eveniment prin care indeamna la protest sambata, 21 decembrie, de la ora 18.00, in Piata Universitatii din Capitala. Participantii sunt indemnati sa aprinda o lumanare pentru eroii cazuti in Revolutia din decembrie '89, dar si sa apere valorile democratiei puse in pericol de modificarile aduse la Codul Penal. Protestul este intitulat "21-22 vrem democratia inapoi".

Anuntul postat pe Facebook:

Omagiem eroii cazuti. Refacem baricada de la Intercontinental.

In atentia politicienilor: romanii isi vor inapoi democratia pe care au castigat-o pe 21 decembrie 1989.

Vorbim de democratie reala. Ea nu se impune, ci emana de la popor. Fragila cum e, democratia romaneasca e rodul luptei unei generatii. De la Timisoara-n toata tara, schimbarea regimului opresiv s-a produs rapid si violent. Eroi au murit, dar eroii nu mor niciodata.

E 21 decembrie iar, la 24 de ani dupa. O noua generatie renaste sub ochii nostri, intr-un moment in care putini mai sperau la trezire. Suntem chiar noi, fiii parintilor nostri, cei ce ne povesteau solemn despre decembrie 89. Rosia a fost scanteia noastra - ne-am dat seama ca democratia nu se impune, ci emana de la popor, #faraviolenta. Suntem informati si avem constiinta - nu putem sta in casa in timp ce institutiile ce ar trebui sa apere democratia o confisca.

Sambata 21 decembrie vei iesi din casa. Poate ca vei trece prin centru, chiar pe la Universitate. Ia cu tine o lumanare sau un mesaj din suflet si lasa-l la Cruce ca omagiu celor ucisi in 89 pentru ca au cutezat sa se opuna nedreptatii. Sau vino direct la ora 18:00 ca sa refacem simbolic baricada facuta de revolutionari in noaptea de 21 decembrie 1989 la Intercontinental. Iesi simplu si decent sa simti din strada lupta dusa in optzeci si noua de intelectuali, credinciosi, tarani si muncitori laolalta.

Apoi gandeste-te cum poti apara democratia cucerita acum 24 de ani si cum o poti consolida in urmatorii 24 de ani. Poate ca simti ca trebuie sa contribui la un stat de drept in care legea domneste, ca altfel nu se mai poate. Gandeste-te cum actiunile tale pot fi un exemplu pentru ceilalti. Persevereaza si fii revolutionar.

Sambata 21 decembrie 2013 Piata Universitatii e a noastra, a cetatenilor. Ne luam democratia inapoi.

Citeste si: